Kategória: Röviden.

A harmadik negyedévben a német bruttó hazai termék (GDP) ár-, szezonális- és naptári kiigazítással a november közepén kiadott előzetessel megegyezően, 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévihez képest – közölte kedden a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A harmadik negyedévi GDP-növekedés nagyjából megegyezett az első két negyedév növekedési ütemével, ami az elsőben 0,3 százalék, a másodikban 0,4 százalék volt.

A harmadik negyedévben az előző évihez képest a német GDP árkiigazítással 1,8 százalékkal nőtt a második negyedévi 1,6 százalékos, és az első negyedévi 1,2 százalékos éves GDP-növekedés után.

Ár- és szezonális kiigazítással a harmadik negyedévben 1,7 százalékos, a második negyedévben 1,6 százalékos, az első negyedévben pedig 1,1 százalékos volt az éves GDP-növekedés.

A harmadik negyedévben 43,2 millió foglalkoztatott állította elő a német bruttó hazai terméket, 343 ezerrel, 0,8 százalékkal több mint egy évvel korábban.

A növekedés negyedéves és éves összevetésben is elsősorban a belső fogyasztásra támaszkodott a harmadik negyedévben. A lakossági kiadások negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal, éves összevetésben 2,1 százalékkal nőttek. Az állami kiadások negyedéves bázison 1,3 százalékkal, éves bázison 2,9 százalékkal emelkedtek.
(MTI – BrandTrend)