Kategória: Röviden.

Tematikus napot tart a közmédia televíziós és rádiós csatornáin november 15-én, a magyar szórvány napján – közölte Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés kedden nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulóját a magyar szórvány napjává. Erről a napról néhány éve az erdélyi magyarság már megemlékezik.

Siklósi Beatrix elmondta, hogy ebből az alkalomból a közmédia három televíziós csatornáján – az M1 aktuális csatorna és a Duna mellett hangsúlyosan a Duna Worldön – láthatnak a nézők egész nap a szórványban élő magyarságot bemutató műsorokat. A televíziós csatornák mellett több rádiós műsor is foglalkozik majd a témával november 15-én.

A főszerkesztő tájékoztatása szerint politikusok is megszólalnak majd a műsorfolyamban, Kövér László, az Országgyűlés elnöke exkluzív interjút is adott a közmédiának az alkalomból. Emellett azonban a közmédia nézői és hallgatói a szórványban élő magyarok mindennapi életével, gondjaival, kultúrájával, szokásaival, ételeivel is megismerkedhetnek.
(MTI – BrandTrend)