Kategória: Röviden.

Donald Trump New York-i ingatlanmilliárdos a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első televíziós vitája nyomán megerősítette vezető pozícióját a pártnak a Fehér Házra pályázó politikusai között, a republikánus táborban több kérdésben is az ő álláspontját tartják a legrokonszenvesebbnek – derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet felméréséből.

Trumpot a republikánus szavazók 24 százaléka támogatja, ami az esetében 6 százalékpontos növekedést jelent július óta. Az elnökjelölt-aspiránsok tízes élmezőnyéből Jeb Bush volt floridai kormányzót 13, Ben Carlson nyugalmazott idegsebészt 9, Marco Rubio floridai szenátort és Scott Walker wisconsini kormányzót 8-8, Rand Paul kentucky-i szenátort 6, Ted Cruz texasi szenátort, Carly Fiorina volt HP-vezért és John Kasich ohiói szenátort egyaránt 5, Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzót pedig 4 százalék látná a legszívesebben a párt hivatalos elnökjelöltjeként.

Donald Trumpot, aki a jövő évi előválasztások során elsőként szavazó Iowa és New Hampshire államban is vezet, a júliusban mért 50 százalék után most a republikánusok 58 százaléka ítéli meg kedvezően. A jelölt egyebek között falat húzatna fel az Egyesült Államok egész déli határán, aminek költségeit Mexikóval fizettetné meg, eltöröltetné az illegális bevándorlók amerikai területen megszülető gyerekeinek az amerikai állampolgársághoz való – az alkotmány által szavatolt – jogát és az olajkészletek lefoglalásával fosztaná meg az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetet bevételi forrásaitól.

A CNN és ORC augusztus 13. és 16. között telefonon végezte el a felmérését egy 1001 fős mintán. A válaszadók közül 466-an vallották magukat bejegyzett republikánus szavazónak vagy a párttal rokonszenvező függetlennek.
(MTI – BrandTrend)