Kategória: Hír és Reklámpiac.

Admin kategória: Hír.

Az MRSZ 21 taggal újjászerveződött OOH Tagozata szerint a közterületi reklámozást nem csak a diszkriminatív és szeletív adók bevezetésével, hanem a Településkép védelméről szóló törvény közterületi reklámozásának további szigorításával is megpróbálja ellehetetleníteni a kormány.

A Településkép védelméről szóló törvény tegnap beadott szigorító módosítása megbénítja a közterületi piacot

A közterületi reklámozást nem csak a diszkriminatív és szeletív adók bevezetésével, hanem a Településkép védelméről szóló törvény közterületi reklámozásának további szigorításával is megpróbálja ellehetetleníteni a kormány. A szigorítás hatásra több száz vállalkozás több ezer dolgozója és önkormányzatok, lakóközösségek, valamint bérbeadók veszíthetik el bevételeiket.

Nem egyeztethető össze az uniós joggal és megöli a piacot a közterületi reklámozást célzó külön adó

A MRSZ OOH Tagozata nem találja összeegyeztethetőnek az uniós joggal a közterületi reklámeszközökre – a helyi adókról szóló törvény legutóbbi, a T/13159. számú „egyes pénzügyi és gazdasági tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslati csomagban közzétett módosításával – kivetett külön adót. A helyi adó ezen módosítása az uniós állami támogatási szabályoknak ellentmondva diszkriminatív, szelektív előnyt biztosít egyes médiavállalatoknak. A közterületi médiapiac szereplői komoly hátrányba kerülnek más szakági szereplőkkel szemben és a reklámozókat a globális online reklámpiac felé terelik. Ezáltal ez az adó versenyhátrányt jelent az online piacon túlsúlyban lévő globális szereplőkkel szemben a hazai vállalkozásoknak.

Az MRSZ OOH Tagozata fontosnak tartja kiemelni – mint ahogy az MRSZ legutóbbi közleményében is hangsúlyozta –, hogy a közterületi reklámokat szolgáltató vállalkozások ugyanúgy fizetik a reklámadót, mint más reklámpiaci szereplők és a reklámeszközök kihelyezéséért ugyanúgy fizetnek közterület-használati díjat az önkormányzatoknak, mint bármelyik közterületet használó vállalkozás. Az adó mértéke pedig olyan magas, hogy a közterületi reklámok fenntartása lehetetlenné válik. Hosszú távon ez az önkormányzati és állami bevételek jelentős esését vonja maga után.

A MRSZ – OOH Tagozata értetlenül áll a kialakult helyzet előtt, tekintve, hogy a kormányzat és az MRSZ között elindultak a tárgyalások a közterületi szabályozás témájában.  Az elmúlt napok lépései, a két tervezet együttes hatása gyakorlatilag megsemmisíti a közterületi reklámozást, amely sok száz vállalkozást és több ezer dolgozó, bérbeadó megélhetését ellehetetleníti.

A Magyar Reklámszövetség kéri a kormányt, hogy folytatódjék a megkezdett párbeszéd a szakma és a kormány között, valamint az MRSZ OOH Tagozata által felajánlott – szakmai szempontokat szem előtt tartó – javaslati anyag megvitatása.  Ennek megfelelően az MRSZ és OOH tagozata javasolja, hogy a fenti és tervezett további szabályozások érvénybe léptetését a kormány az MRSZ-szel és az OOH Tagozatával egyeztesse.
(BrandTrend)