Kategória: Hír és Reklámpiac.

Admin kategória: Hír.

Közzétette a GVH a fogyasztóvédelmi ügyekben alkalmazandó bírságolási szempontjait, amelynek szakmai konzultációjához az ÖRT is megküldte javaslatát. E szerint a jövőben bírságenyhítő körülményként figyelembe veszik, ha egy cég a megfelelés érdekében előzetes szakmai (önszabályozó, jogi) véleménynek megfelelően alakítja ki reklámját.

A szakmai konzultáció során az ÖRT javasolta, hogy vegyék figyelembe, ha egy cég a megfelelés érdekében szakmai gondossággal jár el, és ennek keretében előzetesen véleményezteti a reklámot.

A GVH által kiadott anyag (Jogi háttér) szerint nem elegendő, ha egy cég rendelkezik megfelelési programmal, hanem azt kell igazolni, hogy a konkrét reklámmal kapcsolatosan a külső szakértői javaslat figyelembe vétele szerint járt el.

“Üdvözöljük a GVH álláspontját. Úgy vélem, hogy ez tovább bátorítja a cégeket arra, hogy a reklám készítése során gondosan járjanak el, és ennek keretében a téma szakértőinek álláspontját is kikérjék. Meggyőződésem, hogy ezzel mindenki jól jár. Tovább nő az ÖRT ismertsége és elismertsége, és ami fő, a jogi és etikai szabályoknak való jobb megfelelés jó a fogyasztónak” – fogalmaz Megyer Örs, az ÖRT elnöke.

“Az előzetes véleménykérés a reklám önszabályozás rendszerének fontos eleme. Ebben az évben már több mint ötszáz esetben fordultak az ÖRT-höz, a GVH jelen álláspontja következtében pedig biztosan tovább emelkedik ez a szám, hiszen a biztonságra törekvés, a kockázatcsökkentés rendkívül fontos a reklámozók számára” – tette hozzá Fazekas Ildikó ÖRT főtitkár.
(BrandTrend)