Kategória: Képes hír és Personal Brand.

Admin kategória: Képes hír.

Harminc éve Eddie Murphy volt Hollywood ura. Filmjeivel több százmillió dolláros bevételt termelt, aranyrendszámos Rolls Royce-szal járt és Michael Jacksontól kezdve az amerikai elnökig mindenki a barátságát kereste. Mára ez a múltba veszett. Válások, üzleti kudarcok és egy nagyon hullámzó színészi karrier az utóbbi évek mérlege.

An Alternative Look At The 2015 Vanity Fair Oscar Party Hosted By Graydon Carter - Arrivals

A nyolcvanas években Eddie Murphy tévedhetetlennek bizonyult. A stand up komikusok közül kitört ifjú tehetségként már az első filmjével, a 48 órával bevette Hollywoodot. A nagydumás színész innen kezdve folyamatosan uralta a bevételi listákat. Akcióbetétekkel kevert komédiáira vevő volt a közönség. A Beverly Hills-i zsaru (1984) 234 millió dollárt, az Amerikába jöttem (1988) 128 millió dollárt hozott csak az Egyesült Államokban, és az 1986-ban bemutatott Aranygyermek is  összeszedett közel százmillió dollárt a tengerentúlon.

A kilencvenes években viszont felemás irányt vett a karrierje. Jött az új nemzedék, köztük Jim Carrey, a fiatalon elhunyt Chris Farley, vagy a mindig szövegelő Chris Rock, és egyszeriben elpárologtak Murphy mellől a rajongók. Első rendezését a Harlemi éjszakákat nem értékelték  a bemutatása idején, viszont az évek múlásával ezt a gengszterkomédiáját is ugyanúgy megkedvelték a nézők, mint a korábbi munkáit. Hasonló utat járt be a Vámpír Brooklynban, amelyet a horror guruval, Wes Cravennel forgatott. Meglepte a rajongóit a szerepválasztásával. Nehezen barátkoztak meg vele, hogy kedvencüket modern Drakulaként látják. Murphy azonban pont annak örült, hogy képes volt újítani és egy másik arcát megmutatni a világnak.

A pályafutását akkoriban két újrafeldolgozás mentette meg. Jerry Lewis és Rex Harrison egy – egy hatvanas években bemutatott vígjátékából forgatott új változatot. A Bölcsek kövére (1996) és a Dr. Dolittle (1998) ismét a csúcsra repítette, de ezt nem sokáig élvezhette. A kétezres években szinte csak akkor övezte őt figyelem, amikor Shrek hű társának, a Szamárnak kölcsönözte a hangját. Sőt a filmtörténet egyik legnagyobb fiaskója is a nevéhez kötődik. A százmillió dollárból, 2002-ben bemutatott Pluto Nash – Hold volt, hol nem volt… mindössze hét millió dolláros összbevételt gereblyézett össze világszerte a mozikban.

Az utóbbi szűk tizenöt évben mindössze két kiugróan sikeres alkotásban szerepelt. De mind az Oviapuban (2003), mind a Hogyan lopjunk felhőkarcolót (2011) című komédiában másokkal együtt vitte véghez ezt a bravúrt. Akárcsak a Dreamgirlsben, amely anyagilag nem, de szakmailag komoly elismerést hozott neki. Golden Globe-bal díjazták, és Oscarra is jelölték az aranytorkú énekes megformálásáért.

Eddie Murphy

Eddie Murphy idén töltötte be az ötvennegyedik évét. Rengeteg terve van, cseppet sem szeretne idő előtt nyugdíjba menni, de az kérdés, hogy van-e még esélye a visszatérésre úgy, mint a közelmúltban Sylvester Stallonénak. Mostanság azon dolgozik, hogy elkészüljön a Beverly Hills-i zsaru negyedik része.  Az viszont rossz ómen, hogy a film alapján forgatott sorozat befuccsolt és nem rendeltek belőle új epizódokat dacára annak, hogy Murphy is játszott volna benne.
(BrandTrend)