Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

Jézus történetével megannyi film, dokumentumfilm és tévésorozat után, bizonyos szempontból nehéz újat mondani róla. Most mégis erre tesz kísérletet a HISTORY. Az Ismertem Jézust című új minisorozat teljesen új formátumban mutatja be Jézust. „Dokudrámaként” neves szakértők olykor provokatív véleményeit ismerhetjük meg, olyan jelenetekkel színesítve a filmet, amelyek már a Trónok harcán felnőtt nemzedék tagjait szólítják meg látványvilágukkal.

Ismertem_Jézust_HISTORY_01

Az első két epizód József és Keresztelő János alakját állítja középpontba. Józsefről tudjuk, hogy Jézus nevelőapja volt, de az evangéliumok nem idéznek tőle, Jézus 12 éves kora után nem is említik. A sorozatból több részletre is fény derül. Például arra, hogy valószínűleg nem ácsként dolgozott, másrészt az sem biztos, hogy egy nagy római népszámlálás miatt utazott Názáretből Betlehembe Jézus születése előtt – a Lukács evangéliumában említett, Augustus császár elrendelt cenzus ugyanis csak 10 évvel később történt. Az evangéliumok közötti ellentmondásokról több alkalommal is élénk vita bontakozik ki a szakértők között.

Józsefhez emberként is közel kerülünk akkor, amikor egy viharos jelenetben először értesül arról, hogy felesége gyermeket vár: először kételkedik, és érthető haraggal reagál, mielőtt megbizonyosodik róla, hogy Mária Isten fiát hordja a szíve alatt. A Józsefben zajló érzelmi viharokat Ramin Karimloo Tony-díjas brit színész játéka teszi átélhetővé.

János drámai halála és az oda vezető manipulációk is érzékletes képsorokon kelnek életre. Felesége, Heródiás királyné manipulációi folytán Heródes Antipász zsidó fejedelem elfogatja az általa egyébként szent embernek tartott Jánost, de az életét nem akarja elvenni. A királyné úgy éri el célját, hogy lánya, Salomé érzéki táncával elbűvöli a királyt, így az megígéri, teljesíti egy kívánságát. Anyja utasítására Salomé János fejét kéri egy tálcán – és meg is kapja.

Ismertem_Jézust_HISTORY_02

A filmben megszólal többek között Miroslav Volf horvát származású amerikai teológus, James Martin SJ jezsuita szerzetes és Michael Bruce Curry püspök, az amerikai episzkopális egyház feje, valamint számos történész és vallástudós.

A sorozat nyolc epizódja négy hétfőn át látható a nagyhéttől kezdődően. Április 15-én József és Keresztelő János, húsvét hétfőn Szűz Mária és Kajafás, április 29-én Júdás és Poncius Pilátus, május 6-án pedig Mária Magdolna és Péter nézőpontjával ismerkedhetünk meg.

Az Ismertem Jézust április 15-étől hétfőnként 21:00-kor látható a HISTORY-n.