Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

Egy hónap híján kereken tíz éve, 2009. március 8-án indult világhódító útjára az Ősi idegenek, amelyet egyszerre övez a rajongótábor kitartó lelkesedése és a „hivatalos” tudomány rosszallása. A HISTORY sorozata a „paleoasztronautikát”, vagyis az ősi idegenek hipotézisét járja körül, melynek lényege, hogy az ősi emberi kultúrákat fejlődését földönkívüliek befolyásolták, hogy az egykori istenek idegenek voltak, és a híres történelmi építmények, rejtélyek vagy műalkotások mögött is más bolygók szülöttei állnak.

ancient aliens

A műsor világszerte nagy népszerűségnek örvend, már 13 évadot élt meg. Magyarországon a HISTORY legnézettebb programjai közé tartozik. A sorozat termékeny táptalajra hullott, hiszen hazánkban a ’90-es évek óta népszerűek Erich von Däniken könyvei. A svájci író az ősi idegenek elméletének leghíresebb képviselője, a műsorban is rendszeresen megszólal, és az ő művei ihlették Ridley Scott Prometheus című nagyszabású sci-fijét, A nyolcadik utas: a Halál előzményfilmjét.

Kritikusai szerint a műsor áltudományos szórakoztatás műfajába tartozik, és még a South Park című szatirikus rajzfilmsorozat is feldolgozta 2011-ben – az epizódban a főszereplő fiúk egy Ősi idegenek-rész megtekintése után a hálaadás földönkívüli eredetéről értekeznek iskolai dolgozatukban. A műsor egyik arca, Giorgio Tsoukalos pedig népszerű internetes mémmé vált, nem utolsósorban különös frizurája miatt. A görög–svájci Tsoukalos kifejezetten élvezi a róla szóló mémeket, és azt se bánja, hogy sokan megmosolyogják nézeteit ­– ő biztos benne, hogy DNS-ünk tartalmaz földönkívüli géneket, és ő maga is látott már UFO-t.

ancient aliens guy

A műsor sokféle ember nézi: vannak a „hívők”, akik szerint mindez történelem, mások szórakoztató tudományos fantasztikumnak tekintik. Bármelyik táborba is tartozzunk, akár még tanulhatunk is a sorozatból: a bemutatott ősi kultúrákról, vallásokról, épületekről és leletekről széles körben elismert tudósok adnak általános tájékoztatást, és csak ezt követi a kérdésfelvetést: vajon lehetséges, hogy mindebben földönkívüliek is szerepet játszottak?

A HISTORY magyarországi műsorán most a tizedik évad hazánkban még nem vetített epizódjai kerülnek a képernyőre. Az Ősi idegenek új részei február 6-ától szerdánként 21:00-kor láthatók a HISTORY-n.
(BrandTrend)