Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

A polgárháború pimaszul fiatal hőse? Egy ficsúr, aki indián nők és gyerekek tucatjait mészároltatta le? George Custer az amerikai történelem legvitatottabb, rejtélyes egyénisége, aki még ma is tartogat titkokat: a HISTORY háromrészes sorozatában elszánt kincsvadászok erednek sírjának és elveszett hadizsákmányának nyomába.

image002

George Armstrong Custer vezérőrnagyról – vagy ahogy a köznyelvbe bekerült: tábornokról ­– máig élénk vitákat folytatnak az amerikaiak. Noha az akadémiáról majdnem kibukott, a polgárháborúban egy sor briliáns hadművelettel tört borsot tört a déliek orra alá. A legkeményebb helyzeteket is megúszta, pimaszul fiatalon győzött, egyfajta romantikus hős lett belőle. A háború után pedig profin ápolta kultuszát: bajuszát mindig divatosan hordta, és újságírókat vitt az indiánok elleni hadjárataira, így példátlan népszerűségnek örvendett.

custer2

Az amerikai kormány az aranyláz éveiben egyezményeket kötött az indiánokkal, melyeket rendre megszegett, és elüldözte az őslakókat, ha aranyat találtak indián területeken. Custer az élen járt ezekben a hadjáratokban. Annak is köszönhette hírnevét, hogy halálmegvető módon, sokszor felderítés nélkül vetette magát és csapatait a csatába. Ez lett veszte is, amikor 1876 júniusában rajtaütött Ülő Bika sziú, lakota és csejen indiánokból álló seregén.

A legendás sziú törzsfőnök a harc előtt álmot látott: le fogják győzni a fehéreket, de a szokásoktól eltérően nem szabad zsákmányt ejteniük – különben a népe elpusztul. A legyőzhetetlennek hitt Custer tábornok seregét az indián csapatok Little Bighorn mellett szó szerint tönkreverték, a katonákat az utolsó szálig lemészárolták. Ülő Bika nem tudta megakadályozni a fosztogatást. Értékes fegyverek százai, hadilobogók és a sereg több havi zsoldja aranyban – mai értéken több millió dolláros kincs – tűnt el a véráztatta földről.

custer4

Custer halála sokkolta az amerikai közvéleményt, a hadsereg bosszúhadjárata felmorzsolta az indián erőket. A menekülő indiánok elásták a kincset, de hogy hol, azt 140 éve homály fedi. Custer elveszett aranya soha nem került elő – mindezidáig. Egy réges-régi térkép alapján régészekből és történészekből álló csapat indul el megkeresni Amerika egyik legértékesebb kincsét. Kalandjaik során a legendás tiszt ismeretlen sírja közelébe jutnak, és olyan információk kerülnek napvilágra a Little Bighorn-i csatáról, amelyek újraírhatják Amerika történelmét. Vajon előkerül a vadnyugati csaták legnagyobb kincse?

A Custer tábornok elveszett kincse első része (Családi titok) január 27-én, szombaton 21:00-kor volt látható a HISTORY-n.
(BrandTrend)