Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

Tizenegyedik alkalommal készítette el a Marketing&Média kommunikációs szaklap a magyar médiaipar legbefolyásosabb embereinek top ötvenes rangsorát. Az első két helyezett közötti sorrend változása jól mutatja az erőviszonyok alakulását is. „Idén először vált kiegyenlítettebbé a mezőny a két legnagyobb piaci szereplő között. Az RTL Magyarországtól négyen kerültek be a Top 50-be, és  ugyanennyien vannak a listán a TV2 Csoport részéről is” – mondta el Simon Krisztián, a Marketing&Média főszerkesztője. A politikához közvetlen vagy közvetett úton kapcsolódó médiavezetők aránya az idei listán 20 százalék körüli, ami megegyezik az előző évivel.

Top 50 – A legbefolyásosabb emberek a magyar médiaiparban

(Első tíz helyezett)

Helyezés Név Cég
1. Andy Vajna TV2 Média Csoport, Lapcom, Rádió1
2. Vidus Gabriella RTL Magyarország
3. Varga Zoltán Central Médiacsoport
4. Mészáros Lőrinc Mediaworks Hungary, Echo Tv
5. Gulyás János Wavemaker
6. Dirk Gerkens TV2 Média Csoport
7. Christopher Mattheisen Magyar Telekom
8. Kolosi Péter RTL Magyarország
9. dr. Bayer József Ringier Axel Springer
10. Lukács Csaba Atmedia
Forrás: Marketing&Média

A szakmai zsűri értékelése alapján Andy Vajna, a TV2 Média Csoport, a Lapcom Zrt. és a Rádió 1 tulajdonosa állt az élre, míg Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a második helyre került. A dobogó harmadik fokán a Central Médiacsoport tulajdonosa, Varga Zoltán váltotta Mészáros Lőrincet, a Mediaworks Hungary és az Echo Tv tulajdonosát, aki tavaly került fel először erre a listára – ő most egy helyet rontva negyedik lett. Gulyás János, a Wavemaker ügyvezetője 2017-hez képest öt helyet tudott előrelépni, így idén az előkelő ötödik hely jutott neki. A TV2 Média Csoport vezérigazgatója, Dirk Gerkens megtartotta tavalyi pozícióját, továbbra is a hatodik helyen szerepel. Szintén ugyanazt a helyezést érte el, mint az ezt megelőző évben – tehát hetedik lett – a Magyar Telekom vezér, Christopher Mattheisen. Ő minden bizonnyal utoljára szerepel a listán, hiszen idén áprilisban lemondott tisztségéről. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese idén a nyolcadik helyre került. Dr. Bayer József, a Ringier Axel Springer vezérigazgatója megtartotta tavalyi helyezését, a kilencedik hely lett az övé. Lukács Csaba, az Atmedia ügyvezető igazgatója végzett a tizedik helyen a rangsorban.

A lista pozíció szerinti bontásában a meghatározó szakemberek közül a Top 50 szereplőinek többségét hagyományosan a médiavállalatok adják, s nem volt ez idén sem másként. Az 50 legbefolyásosabb médiaszereplő ranglistáján belül a második legnépesebb kör a média- és reklámügynökségek vezetőié, idén 22 százalékos részaránnyal. Markáns szereplők még a telekommunikációs cégek vezetői, az arányuk ebben az évben nem kevesebb, mint 12 százalékot tett ki.

Az egyik legszembeötlőbb változás a tavalyi listához képest egyértelműen az, hogy egyetlen főszerkesztő sem került be a Top 50-be. Az 58. helyet Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője szerezte meg.

A lista összetétele azt mutatja, hogy a televízió továbbra is nagyon meghatározó szerepet tölt be a médiaiparban: a Top 50-be bekerült személyek tevékenységének túlnyomó többsége ehhez a médiumhoz köthető.

Az úgynevezett „törzsgárda” összetétele nem változott. Azokat hívjuk így, akik 2008 óta az eddigi összes Top 50-be bekerültek. Ez a hét ember nem más, mint Vidus Gabriella, Kolosi Péter, dr. Bayer József, Somlói Zsolt, Málnay B. Levente, Németh Béla és Jonathan Cooper.
(BrandTrend)