Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

1944 októberében a történelem egyik legelképesztőbb tengeri csatája zajlott a Csendes-óceáni Leyte-öbölben, ahol az amerikai haderők vívtak igazi Dávid-Góliát harcot a gigászi japán flottával. Milyen taktikát alkalmaztak a japánok, hogy tőrbecsalják az amerikaiakat, és megakadályozzák a partraszállást? Hogy fordították meg a csata kimenetelét az amerikai „bádogteknők”? A DoQ-n augusztus 5-én debütáló A bádogteknők küzdelme című dokumentumfilm a világ legjelentősebb vízi csatájának részleteibe vezeti be a nézőket.

doq_tengeri_csata_a_leyte_obolben2

Az amerikai haderő október 20-án megkezdte a partraszállást a Fülöp-szigeteki Leyte-öbölben, hogy elvágja Japánt a Délkelet-Ázsiában elfoglalt területeitől és a létfontosságú olajkészletektől. A japánok számára ez végzetes csapást jelentett volna, így minden vízi haderejüket mozgósítva, és egy ravasz csellel felfegyverkezve indultak a Leyte-öbölbe az amerikaiak ellen. Szándékos félrevezetésként bevetették a háború során megkímélt repülőgép-hordozó hajóikat és elcsalták velük a partraszállókat hátulról fedező amerikai főerőket. A védelmi vonalat ezután egy Taffy 3 nevű “bádogteknő” rombolókból és kísérő repülőgép-hordozókból álló kis harci egység biztosította, melyeket tengeralattjárók felderítésére és a földi csapatok ellátására hagytak hátra az amerikaiak. Arra azonban senki sem számított, hogy végül a Taffy 3 hősies önfeláldozása menti majd meg az egyértelműen vesztes helyzetet…

doq_tengeri_csata_a_leyte_obolben7

A dokumentumfilm bemutatja, hogyan lepte meg a japán nehéztüzérséget (köztük a világ legerősebb csatahajóját, a Jamato-t) a megmaradt őrhajókból álló amerikai egység, megismerhetjük, hogy fordították meg az véres küzdelmek árán az aránytalan harci helyzetet és láthatjuk a pillanatot, mikor a túlerőben lévő japán flotta megfutamodik. A Taffy 3 hősies győzelme a Leyte-öbölben nagyban hozzájárult az amerikaiak végső diadalához, ugyanis a japánok nem csak elveszítették hadihajóik nagy részét, de a megmaradt hajókat üzemanyag híján a háború további részében már nem tudták bevetni.
(BrandTrend)