Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

A XX. századi hírszerzés szövevényes akciói a mai napig kihatással vannak a föld országainak erőviszonyaira. Az augusztus 25-én induló új sorozat, a Kémhálózat csütörtökönként jelentkező epizódjaiban a második világháború és hidegháború eddig rejtett kémszíntereire kalauzol, hogy megismertesse olyan nyugati és a szovjet ügynökök történetét, mint amilyen a Rosenberg házaspár volt.

rosenberg_hazaspar

Csupán hajszálon múlott, hogy a II. világháborút követő hidegháború nem vezetett egy újabb globális harchoz. A koreai- és a vietnámi háború jó lehetőséget adott a hidegháború két katonai tömbje számára az olyan összecsapásokra, amelyekben ki lehetett próbálni az új fegyvereket, műholdakat, kémeszközöket, és meg lehetett győződni az ellenfél erejéről. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió folyamatos készültségben állt – nemcsak földön, vízen és levegőben, de földalatti kémalagutakban is.

jfk

Az 1980-as években az amerikaiak a saját fővárosukban található orosz nagykövetség alá fúrtak kémalagutat. Meglepő módon Moszkvának ez csak 2001-ben jutott tudomására, és ennek mentén kérdőre is vonta az Államokat. Az ezredforduló elején zajlott nyomozás azonban kiderítette, hogy egy akkori FBI ügynök, Robert Philip Hanssen az oroszoknak kémkedett, így azok tudhattak az alagút létezéséről. Az egykori szövetségi kém leleplezését követően tizenötszörös életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A XX. század második felében zajló hidegháborús kémkedések eseményei a mai napig hatással vannak történelmünkre. A DoQ csütörtökön induló új sorozatában megismerteti azokat a szövevényes történeteteket, amelyek meghatározzák napjainkat.
(BrandTrend)