Kategória: Képes hír és Média.

Admin kategória: Képes hír.

A LUMAS Budapest kiállítótereiben 2016 március 7-től április 16-ig olyan zenei legendák portréival találkozhatunk mint Rihanna, David Bowie, Amy Winehouse vagy Jimi Hendrix, hogy csak néhányat említsünk. A különleges kiállítás Don’t Stop the Music cím alatt fut, melynek főszereplői André Monet pop art alkotásai, valamint Ralph Ueltzhoeffer konceptuál is művei.

music

A zenekari és koncert fotózásnak is számos összetevője van. Vegyük például a koncertek előtt, alatt vagy után készült őszinte felvételeket, melyek elkészítéséhez a fotográfusnak először is közel kell férkőznie a
művészhez, majd meg kell küzdenie a rossz fénykörülményekkel végül pedig tökéletesen kell időzítenie. Amennyiben sikerrel veszik az akadályokat és megszületik egy nagyszerű portré, ezek a fényképek a
fotográfus és a zenész különleges találkozásának történetéről mesélnek.

Másfelől a rocksztárok gyakran pózolnak gondosan előkészített fotózásokon, mely felvételeket azután promóciós anyagok designjába építve, magazinokban vagy videoklipekben használnak fel. Néha előfordul, hogy az így készült fotográfiákból szimbolikus erejű, ikonikus kép válik. Ezt a jelenséget járja körül műveiben André Monet és Ralph Ueltzhoeffer is.

lumas enterior

A pop art Andy Warhol-féle tradícióját követve André Monet inkább már létező képeket használ fel, mintsem hogy közvetlenül a képek alanyaival dolgozzon, létrehozva egyfajta kapcsolatot portré és média között. Először kollázst készít egy vászonra újságpapírok és magazinok darabkáiból, mely ezután háttérként szolgál fotorealisztikus festményeihez olyan sztárokról, mint Beyoncé, Jay Z, Rihanna, David Bowie és Amy Winehouse. Az egymásra rendezett papírdarabok egyfajta anyagszerűséget kölcsönöznek a képnek, szó szerint értelmezve a sokrétű személyiség fogalmát. Mi sem mutatja jobban André Monet sikerét, mint hogy felkérték, örökítse meg Vilmos herceget és Katalin cambridge-i hercegnét esküvőjük alkalmából. Az ifjú pár olyannyira elégedett volt a végeredménnyel, hogy Erzsébet királynő portréjának elkészítésével is megbízták őt.

Ralph Ueltzhoeffer

Ralph Ueltzhoeffer LUMAS-művész konceptuális megközelítést alkalmaz Text Portraits című sorozatában. Képein a legnagyobb zenei legendák közül Jim Morrison, Bob Dylan, Jimi Hendrix és Lennon arcai finoman árnyalt szövegrészletekből rajzolódnak ki, melyeket Ueltzhoeffer blogokon és a Wikipédia cikkeiben talált képalanyairól. Mindez utal a pop ikonok sokoldalú mivoltára, valamint az elmosódó átmenetre az igazság, fél-igazságok és fantázia között, mely a pop csillagait olyan izgalmassá teszi.

A kiállítás alkalmával Baron Wolman képeit is megcsodálhatják az érdeklődők, aki a Rolling Stone magazin első számú fotográfusaként igazán közel férkőzött a tűzhöz és fantasztikus felvételeket készített többek között Janis Joplinról, a Rolling Stones koncertjeiről és a Pink Floyd tagjairól.
(BrandTrend)