Kategória: Hír és Média.

Admin kategória: Hír.

Mint ismert, az RTL hírszerkesztőségét múlt csütörtökön tiltották ki a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból, miután felvételeket közöltünk arról, hogy stábunkat nem engedték be Orbán Viktor és a NATO főtitkár sajtónyilatkozatára.

Az RTL Klub hírigazgatója, Kotroczó Róbert, levélben kérte Kövér Lászlót, hogy oldja fel az RTL Híradó minden munkatársát érintő szankciót.

A levél teljes szövege:

“Tisztelt Elnök Úr!

Ezúton szeretném az Önt és kollégáit tájékoztatni a múlt heti RTL Klub stábot a Parlamentben ért eseményekkel kapcsolatosan.

Litauszky Balázs kollégám vette észre, hogy nemzetközi esemény zajlik az Országház épületében. Szeretett volna utánajárni, hogy pontosan mi is történik. ( Csak később találták meg az interneten a NATO hivatalos közleményét, amelyben az eseményre a  Press Statement, azaz a „sajtónyilatkozat” megnevezést használták.) Kollégáim a hivatásuk szabályai szerint alaposan jártak el, amikor egy jelentős közügynek látszó esemény körülményeiről tájékozódtak. Egyetlen hangos szó sem esett. Senkit sem sértettek meg.  A kormányzati kommunikációs stábtól elfogadhatónak tűnő magyarázatot nem kaptak arra, hogy miért ne lehetne egy nyilvános eseményen forgatni, vagy azon részt venni egy állandó belépővel rendelkező, tehát biztonsági átvilágításon rendszeresen átesett újságírónak. Az eset abszurditása miatt forgott a kamera, hogy dokumentálni tudja, pontosan mi is történt. A felvételek bizonyítják, hogy kollégámnak valóban érthetetlen magyarázattal szolgáltak, és a beszélgetés alatt ő semmilyen sértő mondatot nem mondott. Később kiderült, hogy a NATO nem kérte, hogy meghatározott médiumok ne vehessenek részt az eseményen. Rogán Antal Baló György műsorában kért elnézést, ha az esemény szervezésekor félreérthetőek voltak sajtósaik.

A közlés mellett amiatt voltunk kénytelenek dönteni, mert a sajtófőnökétől jövő üzenet az volt, hogy amennyiben nem mutatjuk be, hogyan is zajlott a kiutasítás, akkor nem veszik el kollégám belépőjét.

Az eset rendkívül egyszerűen elkerülhető lett volna, ha szerkesztőségünket időben értesítik a NATO főtitkár nyilatkozatáról azzal, hogy pool kamerát használnak, és átadják a felvételeket. A nemzetközi gyakorlat alapján az újságíróknak amúgy is lehetővé kellett volna tenni a részvételt egy sajtónyilatkozaton.

Sajtófőnöke levelében hivatkozott arra, hogy az RTL stábjai többször sértették az országházi sajtótudósítás rendjét. Több, vagy számos  esetről az országház sajtóosztálya nem küldött értesítést, nekem ilyenekről tudomásom nincsen. Egyetlen hivatalos közlést találtam ebben az évben, amikor Szondi Vanda kolléganőm a kormányalakításról kérdezte a Miniszterelnök Urat.
Magyarázatként leírom, hogy nem kaptunk sem időt, sem lehetőséget arra, hogy máskor kérdezzük a kormányfőt, viszont a téma nagy érdeklődésre számot tartó napi politikai téma volt. Az újságíró egyszerűen nem tehette meg, hogy ne próbálja meg feltenni a kérdést.
Emiatt kolléganőmet 3 hónapra már kitiltották az Országgyűlés épületeiből. Tehát büntetési periódusa letelt. A tiltásról őt egyébként nem értesítették, én kaptam egy e-mailt a döntésről.

Tisztelt Elnök Úr, kollégáim a szabályokat sosem kívánják áthágni, szemük előtt mindig a nyilvánosság tájékoztatása áll. A parlament sajtónyilvánosságának fenntartása érdekében, valamint hogy munkatársaimat ne érje hátrányos megkülönböztetés, írásban is biztosítom Önt, hogy kollégáim a jövőben is minden lehetséges módon betartják az Országház sajtószabályait, és követik az újságírói hivatásból adódó  kötelezettségeiket. Ha szakmai vagy etikai kérdések merülnének fel működésük kapcsán, a jövőben, kérem, hatalmazza fel sajtófőnökét, hogy módot adjon az egyeztetésre, nézőpontunk ismertetésére, mielőtt döntését meghozza.

Kérem, a minden kollégámat érintő szankciót mielőbb oldja fel!

Tisztelettel:

Kotroczó Róbert
Hírigazgató
RTL Klub
Budapest 1222
29 Nagytétényi”

(BrandTrend)