Kategória: Hír és Média.

Admin kategória: Hír.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) harmadik alkalommal is elnökké választotta Kovács Tibort a május 7-ei rendes tisztújító közgyűlésén. A közgyűlés elfogadta az elnökség éves jelentését, a 2014. évi zárszámadást, valamint a 2015. évi költségvetési előirányzatot. Az Egyesület ezúton is köszöni az előző Elnökség tagjainak munkáját.

Az MLE éves rendes közgyűlésén beszámolt az elmúlt év eredményeiről és megválasztotta a következő két évre új vezetőségét:

Elnök: Kovács Tibor

 Az elnökség tagjai: Demcsák Lajos, Hivatal Péter, Kázmér Judit, dr Király Mária, Mihók Attila, Szabó György, Szakács László, Szauer Péter

Felügyelő Bizottság: Fári István – elnök, Szilágyi Zsuzsa, Vándor Ágnes

Az elmúlt év eseményeinek és eredményeinek ismertetése mellett a közgyűlésen résztvevő tagvállalatok képviselőinek egyetértésével megfogalmazódtak a 2015. év legfontosabb célkitűzései is. A nyomtatott sajtó strukturális átalakításával kapcsolatosan számos példaértékű kezdeményezés indult Nyugat-Európában, amely továbbra is mintául szolgálhat a hazai piac szereplői számára.

Budapestre jön az INMA európai kongresszusa

A külföldi ernyőszervezetekkel és szakmai partnerekkel való intenzív együttműködésünk legfőbb célja, hogy a nemzetközi jó gyakorlatokat házhoz vihessük a hazai médiavállalatok vezetőinek. Ennek jegyében az egyesület tevékenyen részt vállal a 2015. évi INMA European News Media konferencia megszervezésében is, melynek Budapest ad otthont 2015. októberében. A konferencia a nemzetközi hírmédia és sajtópiac egyik legfontosabb eseménye. Befogadásával azt a célt szolgáljuk, hogy hatékony, a nemzetközi piacon már kipróbált üzleti példákat mutatunk be a Magyarországon működő médiavállalkozások számára. Örömteli hír, hogy az MLE tagjai és partnerei speciális régiós kedvezményt vehetnek igénybe.

A vasárnapi munkavégzési tilalom hatása a nyomtatott sajtó piacán terjesztett kiadványokra

Az Egyesület tagjai áttekintették a zárvatartási kötelezettség bevezetése óta eltelt időszakot és megállapították, hogy máris érzékelhető példányszámcsökkenés és ezzel együtt kínálat szűkülés az árus lapok piacán. Sajnálatos tény az, hogy a jogalkotó – bár a lapelárusító helyek vasárnapi nyitvatartását csak korlátozni akarta –, a törvényben szereplő megszorító feltételek mellett csaknem valamennyi árusítóhely kénytelen lesz lehúzni a rolót. Az Egyesület tagjai egyetértettek abban, hogy a kiadók mindkét – terjesztési és reklám – árbevételének ilyen drasztikus csökkenése a vállalkozások és ezzel a munkahelyek számának kétszámjegyű csökkenéséhez fog vezetni.

A reklámadó újabb tervezete súlyos csapást mér a hazai médiavállalkozásokra

A közgyűlésen természetesen szó esett a napokban nyilvánosságra hozott a reklámadó jelenlegi mértékét módosító tervezetről is. A reklámadó módosított változata is káros az ország gazdaságára, ezért az MLE továbbra is fenntartja korábbi véleményét és annak teljes eltörlését javasolja. Az indokolatlan, a költségvetési bevételek alakulásával sem alátámasztható különadó bevezetése, illetve fenntartása növeli a fogyasztói árakat, inflációt gerjeszt, elbocsátásokat eredményez és elmélyíti a versenyhátrányt a globális piaci szereplőkkel szemben. Mindez ahhoz vezet, hogy a magyar nyelven elérhető médiatartalmak mennyisége csökken, minősége romlik. Ez nem lehet a kormány célja, ezért a lapkiadók ismételten javasolják a különadó teljes kivezetését.
(BrandTrend)