Kategória: Márkás beszélgetések.

Admin kategória: Márkás beszélgetések - kerekasztal.

BrandTrend
Alsó-Ausztria egy népszerű desztináció a magyar turisták körében. Mivel magyarázható ez a kimagasló népszerűség? Milyen egyedi szolgáltatásokat nyújt a régió?

Szigyártó Attila
A határhoz való közelséggel és a kínálattal. Alsó-Ausztria gazdag természeti szépségekben, kulturális örökségekben – az alpesi és pannon vidék is megtalálható itt.

  • Kedvezménykártya a Mostvietelben – Wilde Wunder kártya – többek között ingyenes lifthasználat az Ötscher, Hochkar, Gemeindealpe, Bürgeralpe területén – kb. € 1000,00-t takaríthat meg vele a látogató
  • Minősített túraszállások, túrafalvak – a Bécsi Alpokban 2 db – Kirchberg am Wechsel, Puchberg am Schneeberg – sok szolgáltatás tartozik bele, jó tömegközlekedés, hosszú túraútvonalak – központi kiindulóponttal
  • Bor és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások

A tapasztalat szerint a magyar turisták általában mennyi időt töltenek egy-egy alsó-ausztriai állomáson, milyen céllal érkeznek?

WF14_Szigyarto_Attila

A magyar turisták átlagosan három éjszakát töltenek Alsó-Ausztriában, de ez igaz Ausztria egészére is. Tapasztalatom szerint sok a kirándulási céllal érkező turista, aki a határhoz való közelség miatt nem éjszakázik itt.

Sokan a Bécs Alpok, az alpesi látnivalói miatt érkeznek. Az első nagyobb emelkedők a határ után itt találhatóak. A Hohe Wand, a Schneeberg és a Rax nagyon népszerű a magyar kirándulók körében.

Még mindig a tél (december-március) a legkiemelkedőbb évszak, tehát a téli sportolási lehetőségek miatt érkeznek a legtöbben. Az összes vendégéjszakák csaknem 50% ebben az időszakban realizálódik.

2016-ban kb. 147.000 magyar vendégéjszakát regisztráltak a tartományban, ebből kb. 60.000-et télen. Ez Kb. 10%-a összes magyar vendégéjszakának Ausztriában.

Mik a trendek a régió turizmusában?

A turizmusban a főszezon egyértelműen eltolódni látszik a tél irányából a nyár felé. Ez különösen igaz Alsó-Ausztriára, mivel a téli sportokra kialakított hegységek nem ebben a régióban fekszenek a legmagasabban, így bizonytalanná válhatnak. A hóbiztos szót azonban már lassan Tirolban is el lehet felejteni. Hogy a régió ezt az űrt betöltse, számos infrastrukturális fejlesztést hajtott végre. A Mostviertelben pl. 2015-ben a Hochkaron átadtak egy kilátót „360°C Hochkar” néven, ahonnan gyönyörű körpanoráma tárul a turisták elé többek között a Gesäuse hegységre. Ez a kilátó csak tavasztól-őszig látogatható. A Schneeberg hegységnél Loosenheimban a tavalyi téli szezonra átadtak egy télen-nyáron használható, 5.000m²-es, műanyag borítású sípályát „Wunderwiese” néven.

A legnagyobb fejlesztések valószínűleg St. Corna am Wechselen történnek. A felvonó lebontása óta a „Familienarena” névre keresztelt helyszínen átadtak egy új épületet, mely a gasztronómiai igényeket szolgálja ki, és egy motorik parkot, mely a gyerekek koordinációs képességét, mozgásfejlesztését szolgálja. Többek között mászó és egyensúlyozó elemek kaptak itt helyet. Egy új nyári bob pálya is megnyitott itt és egy gyerek mountainbike pályát, azaz egy mini bikeparkot is használhatnák már a gyerekek.

A fejlesztések idén itt nem álltak le, egy komoly bikepark van kialakítás alatt. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése is a téltől való függés egyensúlyozása miatt történik.

Jelenleg fókuszban a bringa-szezon. A térségben nincs még egy olyan régió, amelyik Alsó-Ausztriához hasonlóan felkészült lenne ezen a területen. Milyen újdonságokkal várják a sportág kedvelőit?

Alsó-Ausztriában nagyságrendileg 4.200km kerékpárút, ebből 1.200km kiváló minősítésű, azaz mondhatjuk, hogy nyolc top kerékpárút található a tartományban. Az elmúlt években kerékpáros csillagtúrákat állítottunk össze, hogy a messzebbről autóval érkező kerékpáros turisták egy kiindulópontból tudják felfedezni a számukra legkedvesebb helyszínt. Több új kerékpárút is kialakításra került: az Ybbstalradweg egy szakaszán még dolgoznak, de a Dunától egy alpesi tóig, a Lunzer Seeig húzódó kerékpárút új, 55km-es szakasza biztosan nagyon népszerű lesz. Ez az alpesi környezetben végig az Ybbs folyót követő útvonal egy régi vasúti pálya helyén jön létre, így szinte teljes hosszában emelkedőktől mentes. A tartomány északi részén, a cseh határ mentén szintén egy korábbi vasúti sínpálya helyén kerékpárutat adtak át. Ez a Thaya-kör útvonal. Alsó-Ausztriában a Duna 258km hosszan folyik. Ez a szakasz mentén található Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonala, a Duna menti kerékpárút, az EUROVELO 6. A Passau-Bécs útvonal talán legszebb része a Wachaun keresztül húzódik. A teraszos szőlőművelésű területek rendkívül látványosak és a wachaui rizling manapság virágkorát éli.

A sport mellett a gasztronómia is fontos szerepet tölt be – számos tematikus rendezvény közül lehet válogatni. Melyeket látogat szívesen a magyar közönség is?

A borral kapcsolatos rendezvények, véleményem szerint, Alsó-Ausztriában rendkívül népszerűek, ill. nagy hagyományokkal is rendelkeznek. Az ország legrégibb bortermelő helyein, mint a Klosterneuburgi vagy a Heiligenkreuzi apátságban, már az 1200-as években termeltek bort. Tavasszal és ősszel számos rendezvényt tartanak a régióban. A „borősz” névre hallgató rendezvénysorozat számos borkóstolót, ínyenc fesztivált, hagyományos bornapot foglal magában. Számomra az egyik legérdekesebb a „Genussmeile” nevezetű rendezvény, mely az 1. számú bécsi vízvezeték túraútvonalon kap helyet. Mödlingtől Bad Vöslauig települnek ki a borászatok ilyenkor.

Mindemellett Alsó-Ausztriában található a manapság nagy népszerűségnek is örvendő zöld veltelini bölcsője, mely a Weinviertelben, azaz a Bornegyedben található.

Hamarosan itt a Pünkösdi hosszú hétvége – ilyenkor a zarándoklat-turizmus is előtérbe kerül. Milyen programokkal készülnek idén?

Zarándoklat Alsó-Ausztrián keresztül a Bécsből induló zarándokútvonalon keresztül Mariazellig lehetséges. A Mariazelli bazilikáig, Ausztria leghíresebb zarándoktemplomáig vezető gyaloglás 4-5 napot vesz igénybe.

Amit kevesen tudnak, hogy Maria Taferl bazilikája híres zarándokhely a tartományban, ahonnan csodálatos dunai panorámában lehet részünk.

Júniusban számos program lesz a tartományban. Talán egyet kiemelnék, mely a túrázáshoz kötődik. A Mendlingtalban található egy élményvilág, ahol havonta kb. kétszer bemutatják a faúsztatók korabeli, veszélyes munkáját. Az alpesi kulisszáról egy szurdoktúra és egy gyorsfolyású patak gondoskodik. Göstling an der Ybbsnél, a Hochkar közelében találjuk: http://erlebniswelt-mendlingtal.at/

Milyen magyar nyelvű felületekről tájékozódhatnak az érdeklődők? Milyen eszközökkel népszerűsítik a régiót a magyar piacon?

A magyar nyelvű honlap a legfontosabb felületünk, melyet rendszeresen frissítünk, így hasznos információkat találhatnak itt az utazók: www.alsó-ausztria.info

A saját kommunikációs csatornáink mellett, mint pl. a hírlevél és a sajtóközlemények, számunkra releváns médiafelületekkel állunk kapcsolatban.

Sankt Pölten 1986-ban lett Alsó-Ausztria tartományi fővárosa, a korábbi bécsi irányítás után. A város gyorsan fejlődik, és ez a turisztikai kínálatban is megmutatkozik. Miért érdemes Sankt Pöltenbe látogatni egy magyar turistának?

St. Pöten a legfiatalabb tartományi központ, főváros Ausztriában. A Traisen folyó mentén, amely a városon áthalad, húzódik egy kerékpárút, mely egészen Mariazellig vezet és elhalad a modern tartományi parlament mellett is. Itt található egy 77m magas harangtorony, csodás kilátással, illetve a Festspielhaus modern színház és rendezvényközpont valamint a tartományi múzeum. Kicsit tovább haladva érdemes egy sétát tenni az óvárosban és meglátogatni a dómot.

Alsó-Ausztriából sok olyan személyiség is származik, akik hatással volt egész Ausztriára. Tudnál-e erről nekünk mesélni?

Kevesen tudják, hogy a síelés úttörője, a lilienfeldi származású Matthias Zdarsky kitalált egy kötést és technikát, melyet a mai alpesi síelés elődjeként ismerünk. Ennek köszönhetően a saját korában rendkívül népszerű volt a térség, ahol az első síversenyeket is tartották. Több, a síeléshez kapcsolódó híresség is Alsó-Ausztriából indult, mint Michaela Dorfmeister vagy Kathrin Zettel.

Joseph Haydn szülőháza az alsó-ausztriai Rohrauban található, ahol évente koncertekkel emlékeznek meg a híres zeneszerzőről, de megfordult a tartományban többek között Ludwig van Beethoven, Oskar Kokoschka, és Egon Schiele is.

Alsó-Ausztria egy rendkívül izgalmas régió, közel Magyarországhoz. Te itt élve, mit ajánlanál személyesen azoknak, akik egy szép hétvégét szeretnének eltölteni itt, mik a Te kedvenc helyeid, amit akár kevesen ismernek, csak a valóban bennfentesek?

Természetesen több személyes kedvencem is van. A közös bennük, hogy valamilyen aktivitáshoz kapcsolódnak. Kerékpározni, ezen belüli is mountainbike-al közlekedni és jókat enni, gondolom nemcsak én szeretek. A Kőszegtől egy karnyújtásnyira fekvő Krumbachban mindkét szenvedélyt csúcsra járatták. A Krumbacher Hoft panzió/étteremtől számos MTB útvonal indul, ahol komoly kerékpárkölcsönzésre is lehetőség van. Andreas Ottner, a tulajdonos, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező kiváló szakács és kerékpáros is. A Triad étterem számos elismerésben részesült már és kimagasló gasztronómiai élményt nyújt a régióban. A településen kézműves sört is főznek a Schwarzbräuban és Ausztria szerte méltán népszerű az eisgreisler, egy bio-fagylalt, melyért a bécsiek hosszasan képesek sorban állni, mely szintén e dombos vidék terméke.
(BrandTrend)