Kategória: Márkás beszélgetések.

Admin kategória: Márkás beszélgetések - kerekasztal.

BrandTrend
A Souldrops már felületesen szemlélve is üdítően különbözik a versenytársak felfogásától, de igaz ez az a teljes márkaépítési stratégiára is. Mi volt előbb az innováció vagy a dizájn ?

Bóna Richárd
Alapvetően az innováció volt meg először. Nekem nagyjából 17 éves gyártási és kereskedelmi tapasztalatom van, ismerem a multinacionális cégek világát globális, regionális szinten. A cég másik alapítója Gyimóthy Gábor környezetvédelmi kutatómérnök és vegyész. Ő fejlesztett ki olyasfajta molekula-koktélokat, ami abszolút környezetbarát megközelítést képvisel. Elképesztő szívügye a környezetvédelem. Tehát először fejlesztettünk egy olyan molekulát, ami abszolút környezetbarát, mindemellett elérhető áron értékesíthető a nap végén. Ez volt a kiinduló állapot. Megalkottuk azt a fajta üzleti modellt, amit itt magunknak tűztünk ki célul.

Mi hiszünk abban, hogy az olyan márkák, amiknek erős pillére a fenntarthatóság, egy kimunkált pozícionálással nagyon jól tudnak működni. 

bona-richard-souldrops
Bóna Richárd, tulajdonos – ügyvezető igazgató, Monsun

Az ökotermékekkel kapcsolatban van egy nagyon erős negatív percepció. Ezt megkutattuk, és a lakosság, 85-90%-a válaszolt úgy, hogy igen, nagyon fontos ez számukra, mégsem jelentkeznek ezzel az üzenettel versenytársnak ebben a szektorban. Ennek két oka van. Alapvetően van egy negatív percepció a minőséggel kapcsolatban, a másik pedig a hihetetlen magas ár.

Hogyan tudtátok a gyártási költségeket tartani ? Folyamatoptimalizálással?

Ez inkább filozófia. Magán a marketing, a reklámköltség optimalizálásnál is a  lean/six sigma megközelítést próbáljuk követni.

Mint márkatanácsadók sok márkával találkozunk és nagyon szeretjük ezeket a challenger brand-eket, akik kvázi egy-egy piac berögzött életterét fogják és megtörik. Ezt  általában a technológiai és szolgáltató szektorban látjuk.

Valóban a tech szektorban vannak olyanok, akit az egész megközelítésben, fordítanak a játékszabályokon. Ha megnézzük a Facebook-ot, vagy a Teslát, mindkettő mögött van egy olyan ember, aki kvázi olyan érzés az embernek, mintha a szomszédban lakna. Nagyon szeretnénk, hogy egyfajta hasonló szimpátia épüljön ki a brand és a vállalkozás köré.

Mondtad, hogy más a marketing stratégiátok, mielőtt ebbe belemegyünk, hogy miért más, nagyon fontos szót is mondtál, ami egyébkén nagyon kikopott már, vagy elkopott, az az innováció. Tehát, hogy az innovációval indult a vállalat. Számotokra az innováció mit jelent, hogyan definiáljátok a ti márkátok szempontjából, a ti gondolkodásotok szempontjából ? Hiszen a legtöbbeknek azt jelenti, hogy föl kell találni valami vadonatúj dolgot. Mi azt mondjuk mindenhol, minden felületünkön, hogy az innováció nem azt jelenti, hogy fel kell valamit újat találni, hanem hogy régi meglévő dolgokat újszerűen kapcsolunk össze.

A bekötött tradicionális iparágakon belül, ugyanúgy a háztartási mosó- és tisztítószerek világa, de ugyanúgy, ahogy az olajipar is régen, egy teljesen tradicionális üzletág volt. Mi folyamatosan azt próbáltuk nézni, hogy mik azok a kis kilépési lehetőségek, amiben tudunk tanulni a nagyoktól és nem adott iparágon belül, nem a kifejezett fejlesztések terén.

Ha holnap kijönnék azzal, hogy feltaláltam a legintelligensebb molekulát, ki hinné el ezt nekem?

Nálunk az innováció alapból azt jelenti, hogy a különböző eseményeket, argumentumokat, anyagokat, alapanyagokat, illetve dizájnelemeket próbáljuk úgy ötvözni, ami nem található meg magában az iparágban. Tehát nálunk az innováció nagyjából ezt fedi le. Nem vagyunk Einsteinek. Nem arról szól a dolog,  hogy itt nekiállunk és technológiákat alakítunk ki. Ez legyen a nagyfiúk dolga.

Mi az a mag, ami köré építkeztek, vagy amit képvisel, mit akar képviselni a Souldrops márka ?

A márka vagy a cég? Mert az ember választhat mástól. Ebben az öko történeten „csavarni” szerettünk volna egyet. Ha én lennék a 100%-os öko anyu, akkor azt mondanám, hogy mindenki vásároljon mosódiót, mert az a világ legszebb dolga, csak pont az öko anyu feledkezhet meg arról, hogy ez nem egy fenntartható történet, mert hogyha tízszeresére százszorosára nő a mosódió felhasználás, tehát ha a láthatatlan kategóriából már a nagyon picit szemmel látható kategóriába nőne ki, az óriási deforesztációt eredményezne. Mi viszont azt mondjuk, hogy minket a minőség és a vásárlói élmény miatt válasszanak, a környezetvédelem a mi felelősségünk. Tehát minket nem azért választanak, mert ez egy öko termék, vagy ez egy környezetbarát termék. Minket azért választanak, mert pontosan ugyan azt tudja, mint az Ariel, a Persil, amit eddig megszokott, semmi másért. Az összes többi a mi felelősségünk, tehát az, hogy ez egy környezetbarát termék legyen.

Ne a terméknek legyen az argumentuma, hanem a vállalatnak  legyen a krédója a fenntarthatóság.

Mi ezt hirdetjük folyamatosan. A  driver of change szeretnénk lenni, mert Közép-Európában az öko szemlélet abszolút a béka feneke alatt van.  Ha ezeket a percepciókat, ezeket a paradigmákat elkezdjük döntögetni, az nem megy egyik napról a másikra.

Minden eltolódik most már az élmény felé. Az ügyfélszolgálat, a vásárlás, az oktatás. Mindenki élményt akar látni. Nőként az ember lemegy a mosókonyhába mosni, örömet érez, mert  szolgálatot tesz annak, akit szeret, és ott egy flakon, ami kevésbé inspiratív.  Ez volt a mosás a Souldrops előtt.

Pontosan, mi ezt az élményt szerettük volna hozzátenni. Ez sikerült, és az Instagramon is nagyon elindult, Facebookon is. Kiderült, hogy  erre elképesztően nyitottak most az emberek. Odateszik az emberek a flakont a törölközőik mellé, a kád szélére, satöbbi satöbbi, és lefotózzák. Egyszerűen az emberek érzik azt, hogy  találtak egyfajta élményt. Innovációnak is tekinthetjük, ahogy a kézművességet ötvöztük a tömeggyártással. Akár a Facebook, a Tesla, a Google és társai.  Kizárom magam abból a lehetőségből, hogy  a tradicionális médiumokban hirdessek, az én kredibilitásom csökkenne. Ott  van például a Bodyshop, folyamatosan figyeltem, hogy ők nem költöttek soha reklámra, szeretném majd egyszer én is elmondani ezt, bár természetesen tudjuk, hogy ez nem teljesen igaz.

A Bodyshopot illetően utólag mindig lehet nagyot mondani. A Body Shop az egész brandjét arra építette, hogy nem csinálnak állatkísérletet, és az akkori tulajdonos beleállt rengeteg állatvédelmi kampányba. A Bodyshop igenis iszonyatos erőforrásokat tett bele a hálózatba meg sok másba is. Tehát a sztorira költöttek, bár lehet, hogy reklámra nem.

Mindenesetre tőlük nagyon sokat lehet tanulni és vannak olyan tradicionális üzletágak, ahol ezek a dolgok még nem történtek ott meg. Mondhatnám például azt, hogy a zsír. Ez csak egy példa az élelmiszeriparon belül, mindenki megszokta azt a ronda tégelyt, nem egy óriási piac, de ezt is lehet hypeolni valahogy. Dobozoljuk be szépen, ne legyen drágább, mint az eddigi versenytárs termékek, adjunk mellé valami körítést, hogy holnaptól a zsír fogyaszt a legjobban a világon, lehet csinálni mellé még 3 db orvosi kísérletet, mert 10 orvos az 10 félét fog állítani mindig mindenről, ebből 3-at tudok, aki még a nevét is adja hozzá, és csináltunk egy új zsír brandet.

Van nálatok innováció a finanszírozási területen is?

Kockázati tőkével indultunk a Hiventures-szel. A legelején engem is meg kellett győzni, hogy a kockázati tőke jó dolog, hiába vagyok közgazdász, azért Magyarországon a kockázati tőke megítélése a közhiedelem olyan,  hogy az beleszól a működésbe, és  már arra is rá akarja tenni a kezét, ami nem az övé. Elmondhatom, ez abszolút nem így van, tehát maga a kockázati tőke nem egy ördögtől való dolog, csak a kockázati tőkét Magyarországon, de talán egész Közép-Európában is abszolút linkelik a szoftverfejlesztésekhez. Kockázati tőke az csak és kizárólag applikáció, szoftver, hightech dolog lehet. Nem teljesen hagyományos dolgokra is lehet, kvázi innovatív ötletekre kockázati tőkét behúzni. Ők abszolút örülnek nekünk, mi is örülünk nekik, és biztosítottak arról, hogy ha további tőkére van szükségünk, terjeszkedéshez, egyéb célra, akkor kopogtassunk.

Értékesítésben van valamilyen újszerűsítés, vagy mi a terv?

Egyelőre a hagyományos megközelítésben akarunk az értékesítésnél maradni, de van a fiókban egy olyan tervünk, ami abszolút megújítja ezt a fajta vásárlási formát, ez egy következő lépésünk lesz, szerintem nagyjából egy világszabadalom lehet, ez egy technológia fejlesztés.

Nespresso rendszerszerű mosókombináció, tehát mosógép és mosószer egy felfogásban, kompakt rendszerben lesz? Csak arra gondolok, hogy bele gördítem ezt a nagyon szépet ebbe a nagyon csúnyába, a böhöm fehér mosógépbe, akkor a rendszer jó ötlet lehet.  De a színe is lehetne isnpiratív, mint a Souldops flakonok.

A mosógépek tekintetében pont múltkor gondolkoztam azon, hogy mi az oka annak, hogy kvázi mióta mosógép létezik, nem tudták megoldani a rezonanciát. A másik kérdés a súlya, Miért kell, hogy egy mosógép 90 kiló legyen. Egyébként van egy ilyen gyártó, aki abszolút olyan hightech, hiper dizájnban gondolkodik. Miért kell minden mosógépnek 25 évig működnie, mint régen. Senkit nem zavart, mert nem kellett cipelni. Most egy mosógép élettartama, mondok egy számot, 4-5 év. De sokkal gyakrabban is költözünk. Tehát ebből kifolyólag egy mosógépet x alkalommal meg kell fogni. Sokkal boldogabb lennék, ha a következő mosógépem 20 kg-s lenne, arrébb lehetne tenni és nem rezonálna.

A dizájnnal hogy indultatok el, megbíztatok tervezőket, grafikusokat?

A dizájn is a vállalati modellből eredeztethető. Megalkottunk egy vállalati modellt, megalkottuk azt, hogy mire szeretnénk fókuszálni, pénzt költeni. Mire nem szerettünk volna pénzt költeni? Fölösleges reklámra. Mit kellett csinálnunk? Találnunk egy olyan dizájnt, amit kiteszek a polcra és leugrik onnan. Tehát odahívja a tekintet, odavonzza az embert, ha még nem látott mosó gélt, akkor is kiugrik neki, hogy a fehér flakonok mellet van egy kék, van egy lila, van egy ilyen, van egy olyan. Nekünk ez volt a mind, tehát a fő vezérfonala annak, hogy dizájnban is újítsunk. A megalkotott dizájnt is megpróbáltuk visszaellenőrizni, amennyire tudtuk. A Republic Groupnak van erre egy nagyon jó kis csapata, leültünk, elmondtuk, hogy mit szeretnénk. A mostani dizájn egyébként ötvözi a minimalista stílust a tradicionális megközelítéssel. Az öblítős flakon formája erősen hajaz egy butykosra, a 3,2-es füles flakon kialakítása meg, ahogy a srácok hívják bent a Republikon belül, a hipszter demizson.

Akartok fókuszálni külön a vállalatra, mint márka és külön a termékre, mint termék, vagy egy márkaként kezelitek ?

Azaz igazság, hogy szerintem ez már nem elválasztható egymástól. Ahhoz, hogy egy kredibilis kis céget építsünk, muszáj, hogy úgy mondjam, a termékhez azonosítani  a vállalati koncepciót. Mint a Prezi. Ez a szoftver neve, a cég neve, egy a küldetés, és a nap végén ez az egész egybeforrt.

Milyen piaci pozíciók vannak megcélozva? Magyarország? Európa? Világ?

Közép-Európa tekintetében gyorsan akarunk lépni, mert azért azt tudjuk, hogy Közép-Európában imádnak plagizálni, tehát ezt azért szeretnénk elkerülni, hogy Lengyelországban előbb kerüljön a polcra a termékünk, és mi ne tudnánk róla. Természetesen nagyon  gyorsan szeretnénk nyitni, főleg a skandinávok felé, illetve Németország, Ausztria felé. Bevezettünk valamit, az értékesítési számok elképesztő érdeklődést mutatnak, mi erre nagyon büszkék vagyunk, de most jön az újravásárlás, a szinten tartás, a versenytársak reakciói. Amit nagyon szeretnénk látni, hogy ezt a fajta szemléletmódot, amivel mi sikeresek lettünk, hogy úgy mondjam, bátrabban kezdjék el használni más kis vállalkozások is.
(Dr. Jánosy Zsuzsanna, Kőszegi András, BrandTrend)