Kategória: Márkás beszélgetések.

Admin kategória: Márkás beszélgetések - kerekasztal.

BrandTrend
Idén 125 éves az Allianz. Mit jelent számotokra ez a jubileum ? Van-e idő ebben a gyorsan változó világban visszatekinteni és értékelni, rendezni a felgyülemlett értékeket és tudást?

Szabó Linda
A múltra és értékeinkre építkezünk, mégis előre tekintünk. Az Allianz az alapítása óta eltelt 125 évben megszerzett tudását és tapasztalatát a lehető legszélesebb körben osztotta meg eddig is, és így teszünk a jövőben is. Az Allianz társadalmi felelősségvállalási tevékenységének középpontjában az áll, hogyan készüljünk fel a jövőre. Legyen szó a változó világ környezeti kihívásairól, a pénzügyi tudatosság növeléséről, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséről, vagy akár a nyugodtabb időskor elősegítéséről. Hiszen biztosítóként akár 50-60 éves távlatra is vállalunk kötelezettséget ügyfeleink érdekében, így nem mindegy, hogy ebben az időszakban milyen változások történnek a világban, és hogy miként alakul a közös jövőnk. Épp ezért szervezünk idén is, immáron második alkalommal konferenciát itt Magyarországon Közös jövőnk címmel.

2015 Szabó Linda fekvő             Szabó Linda, PR és rendezvény osztályvezető, Allianz

Magyarországon ritka az ilyen kezdeményezés a márkák részéről, pedig ma a márkák maguk is meghatározó befolyásolói a közgondolkodásnak.
Valóban, ezt mi is így látjuk. Nagyon érdekes témákat fogunk érinteni. Olyan témákra koncentrálunk, amelyek nemcsak társaságunkat, de ügyfeleinket, társadalmunkat is érintik. Foglalkozunk a klímaváltozás témájával, azokkal a változásokkal, amelyekkel nap mint nap a munkánk során találkozunk és kitekintünk a jövőbe, milyen lesz világunk 20-30 év múlva, szó lesz az urbanizációról és a közösségek fontosságáról. Itt a brand közvetlen megjelenése kevésbé érdekes. Ott van a márka, de az a fontos, hogy platformot teremtsünk a tudásmegosztásra. Józanító és gondolatébresztő előadásokat hallhassanak az érdeklődők, akiknek a belépés természetesen ingyenes.

Tulajdonképpen ez a lényeg, hogy vállalatok, emberek foglalkozzanak azzal, hogyan alakul a környezet és a társadalom.
Az Allianz számára kiemelten fontosak ezek a témák, amit kommunikációs felületeinken hazai tartalommal is kommunikálunk. A Közös jövőnk konferencián például foglalkozunk a fogyatékkal élőkkel is. Sok helyről kapunk pozitív visszajelzést. Horváth Péter a Gyógypedagógiai Továbbképző Központ szakmai vezetője például mélyen meghatódott, amikor beavattuk a terveinkbe. Kikértük véleményét, és tanácsot kértünk tőle: mi lenne, ha kerekes székesek segítenének a konferenciánkon a regisztrációnál, mi lenne ha értelmi fogyatékosokat is bevonnánk az esemény lebonyolításánál. Emellett más aktivitásokban, mint a szponzorációban is aktuális és népszerű témák vannak fókuszban – ilyen a futball vagy a közlekedésbiztonság. De ezeknél az aktivitásoknál is fontos, hogy jövő és társadalom-fókuszúak legyenek, tehát edukáljanak.

Beszéljünk akkor a szponzorációkról. Hogy jut el egy nagyvállalat oda, hogy a Forma1-gyel lép szövetségre.
A szerződést nemzetközi szinten kötöttük meg és ebbe az együttműködésbe kapcsolódott be a magyarországi Allianz is. A Forma1-en keresztül a világ egyik legnagyobb gépkocsi biztosítási szakértőjeként hívjuk fel a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára. A partnerség lehetőséget biztosít az Allianz számára, hogy felhívja a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára, hiszen napjainkban évente több mint 3000 ember hal meg az utakon a világ minden részén, és minden egyes halálesetre tíz súlyos sérülés jut. A növekvő közúti forgalom miatt 2020-ra ezek a számok várhatóan megkétszereződnek. Az Allianz az egyetlen biztosító, amely saját baleset-megelőzési kutató központtal rendelkezik. Az Allianz Technológiai Központban, Münchenben, évente több mint 90 töréstesztet végeznek a közlekedésben részt vevők védelmének javítása érdekében. Egy érdekesség a múltból, a németországi biztonságtechnikai centrumban, 1973-ban végezték el gépkocsik biztonsági övével kapcsolatos teszteket, amelynek eredményeként 1974-ben a német autókban a biztonsági öv már alapfelszereltségként szerepelt.

Magyarországon egy leányvállalat mit tud csinálni egy ilyen együttműködéssel, hogyan profitál belőle a lokális márka?
Egyrészt élvezi a brand előnyeit, másrészt azokat a tartalmakat, amiket az anyacég csinál, hazai csatornákon népszerűsítjük. Magyarországon is rendkívül népszerű a Forma 1, ezáltal a közlekedésbiztonság fontosságának üzenetét tömegekhez juttathatjuk el. Ennek támogatására tavaly a Forma 1-hez kapcsolódóan közlekedésbiztonsági napot tartottunk, a Mercedes-Benz Magyarországgal közösen, a Magyar Nagydíjra érkezett MERCEDES AMG PETRONAS pilóták részvételével. Idén Budapest centrumában, a Március 15. téren szerveztünk szintén a Forma 1-hez kapcsolódó aktivitást a nagyközönség részére. A rendezvények mellett a közösségi médiában is igyekszünk párbeszédet kezdeményezni a közlekedésbiztonságról: a két MERCEDES AMG PETRONAS, Forma1-es pilóta szereplésével, a témával kapcsolatos videók az Allianz Hungária Youtube és Facebook csatornáin is megjelennek.

Nemcsak a Forma 1-ben, hanem a futballban is komoly nemzetközi szintű együttműködéseitek vannak.
Igen, például a Bayern München Arénája is az Allianz nevét viseli. Ezen túl 2009 óta 25 ország közel 80 fiatalja részt vesz a Junior Football Camp-en, ahol tehetséges fiatal futballisták tölthetnek egy hetet a legendás Bayern München-nél. Magyarországról minden évben 2-2 magyar fiatal vesz részt a programon. Tavaly először egy magyar lánynak is sikerült kijutnia. Fontos számunkra a tehetségek támogatása, hiszen ők formálják majd a jövőt, így kibontakoztatásuk fontos feladata egy márkának. Az Allianz Junior Football Camp-ben a tanulás mellett életre szóló élményeket is szerezhetnek a fiatalok, így ez az aktivitás egyfajta tehetséggondozás és egyben nyitás is az új generáció felé.

Az Allianz egy patinás márka. A márkaépítés egyik része ez a sok tartalom, amiről beszélsz ?
Sok olyan márkatartalom van, amit az előbb említett branding aktivitások formájában lehet felszínre juttatni. Az Allianz nemzetközi szinten rendkívül sok területen aktív és ezáltal szerteágazó tartalom is születik. Vannak a márkának még olyan branding aktivitásai, mint például az Allianz nemzetközi golf témájú aktivitásai, amiben nem veszünk részt, hiszen Magyarországon teljesen más a golfozás elterjedtsége és megítélése. A kultúra szponzorálás területén Lang-Lang, a világklasszis zongorista gyerekeknek szervezett zenetáborait emelem ki.

Saját aktivitások lehetnek? Az előttünk fekvő jubileumi Allianzról szóló kötetben is pont az áll, hogy változik a környezet és a társadalom. Nagyon érdekes, hogy törekszik a vállalat arra, hogy globális aktivitásokban is részt vegyen, de közben meg pont az az üzenet, hogy teljesen mások a helyi társadalmak, ez némi ellentmondás.
Azért nem valós ellentmondásról van szó, mert a globális márkaértékek változatlanok lokálisan is, ám az aktivitásokat, a szponzorációt igyekszünk a helyi érdeklődésnek és aktualitásoknak megfelelően alakítani. Teljes mértékben így van ez a Közös Jövőnk konferenciával is. Ez egy teljesen magyar specifikus kezdeményezés, nem globális, még ha a szellemisége, üzenetei globálisak is.

Sokan beszélnek a közösségi média közösségépítő szerepéről. Mennyire hisztek benne, hogy valódi közösségek épülhetnek ? Mennyire és mire használjátok a közösségi médiát ?
A magyar közösségi médiában a cégek még mindig tanulási fázisban vannak. Kevesen csinálják úgy, ahogyan azt valóban csinálniuk kellene. Részben idő, pénz, szaktudás hiányában történik ez így. Mi az elsők között nyitottunk itt Magyarországon a közösségi média felé. Mindig van egy olyan kérdés, hogy inkább tartalom, inkább brand, vagy az értékesítési cél hajtsa a közösségi médiát.

Vissza a focihoz. Nagyon érdekes, hogy erős ebben az Allianz, hogy futball stadionokat nevez el. Klasszikus a Bayern Allianz Aréna, de van több városban is „arénátok” Európában. Itt Magyarországon ugye pont tőletek egy sarokra, a konkurencia színezte be zöldre a stadiont és adta a nevét.
Egyrészt pont azért nem szerettünk volna névadó szponzorai lenni a népligeti stadionnak, hiszen a világon 3 kontinens, hat országában van már Allianz Aréna (Bécsben, Münchenben, Nizzában, Londonban, Sao Paoloban, és Sydneyben). Magyarországon az Allianz Arénát a Bayern München stadionjával azonosítják az emberek, így nem is lett volna számunkra hozzáadott értéke.