Kategória: Képes hír és Márka és jog.

Admin kategória: Képes hír.

Egy pamutvirágot ábrázoló EU közösségi védjegy ügyében indított eljárásban az Európai Unió Bírósága nemrég iránymutató döntést hozott. A szóban forgó EU közösségi védjegy tulajdonosa védjegyét olyan textilgyártó cégek részére adta használatba, hogy védjegyét egy bizonyos minőségű pamutból készült textilek megjelölésére használják. Ezen védjegy megszűnésének megállapítása iránt egy harmadik fél indított keresetet és kérelmét a 207/2009. (EC) rendelet 15 (1) bekezdésének értelmében a használat elmulasztására alapozta. A rendelet 15 (1) bekezdése kimondja, hogy a védjegy kérelemre törölhető, amennyiben a jogosult a regisztrációt követő öt éven belül nem kezdte meg a védjegy tényleges használatát azon termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyekre vonatkozóan a védjegy lajstromozásra került.

„A Bíróság döntése értelmében azon EU közösségi védjegyek, melyeket kizárólag a minőség jelölésére használtak, nem képezik védjegyoltalom tárgyát” – hangsúlyozta Bánki Orsolya, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda partnere. A Bíróság magyarázata szerint a 15 (1) bekezdést úgy kell értelmezni, hogy egy EU közösségi védjegy termékre való felhelyezése a minőség jelzésére a jogosult által vagy az ő beleegyezésével nem minősül a védjegy „tényleges használatának”.

A Bíróság továbbá azt is kiemelte, hogy a védjegy „tényleges használata” olyan eseteket jelent, amikor azt a valódi funkciójának megfelelően alkalmazzák. „Ennek a funkciónak a célja, hogy gyártók termékeit egyértelműen megkülönböztesse egymástól. A képviselt minőség tanúsítása csak a védjegy másodlagos célja lehet. Amennyiben a védjegyjogosult csupán használatba adja a minőséget tanúsító védjegyet mások számára, ez nem minősül a védjegy „tényleges használatának” az uniós védjegyrendelet értelmében” – tette hozzá Bánki Orsolya.

EU_Flag

A kérdéskörhöz kapcsolódik az új európai uniós tanúsító védjegy kategória is, amelyet 2017. október 1-jén, az átfogó közösségi védjegy reform részeként vezettek be. Az új európai uniós tanúsító védjeggyel a védjegy jogosultja megkülönböztetheti a termékeit és szolgáltatásait az anyagok, a termék gyártásának illetve a szolgáltatás elvégzésének módja szerint, valamint a képviselt minőség, pontosság és egyéb tulajdonságok alapján. „A tanúsító védjegyét annak tulajdonosa nem használhatja; a védjegyjogosult feladata a minőségtanúsítás: azaz a minőségi jellemzőknek vagy egyéb feltételeknek megfelelő termékeket gyártók és szolgáltatást nyújtók számára biztosítani a tanúsító védjegy használatát. A jelenlegi ügy alapján az EU tanúsító védjegye sokak számára vonzó lehet majd. A jogosultaknak, akik a közösségi védjegyet kizárólag csak minőségjelzésre használják, érdemes megfontolni a címke EU tanúsító védjegyként való regisztrálását, hogy a jövőben megelőzzék a bizonytalan helyzeteket” – mondta Bánki Orsolya.
(BrandTrend)