Kategória: Hír és Márka és jog.

Admin kategória: Hír.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az AXA Europe S.A. Magyarországi Fióktelep Hitelezési és Banki Üzletága (Üzletág) az OTP Bank Nyrt. (OTP) részévé váljon, mert a tranzakció következtében nem várhatók a versenyre káros hatások.

Az OTP és az Üzletág egyaránt foglalkozik lakossági és vállalati bankszámla-vezetési, betéti kártya és betéti szolgáltatások nyújtásával, valamint a lakossági lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelezéssel.

A GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy az Üzletág 2011. óta nem folytat aktív ügyfélszerzést hitelezési tevékenysége körében, piaci szerepe pedig egyik vizsgált piacon sem jelentős.

A GVH döntése szerint kizárható, hogy a tranzakció kedvezőtlen horizontális versenyhatással járna – figyelembe véve az ágazati szabályozási körülményeket is –, mert

  • a piaci részesedésnek csak kismértékű bővülése várható;
  • több, jelentős nemzetközi háttérrel rendelkező versenytárs van jelen a piacon;
  • a megkeresett versenytársak többsége nem fogalmazott meg aggályt az összefonódással kapcsolatban.

Mindezek figyelembevételével a GVH megállapította, hogy a tranzakció nem jár a verseny jelentős csökkenésével az érintett piacokon, ezért engedélyezte azt.
(BrandTrend)