Kategória: Hír és Márka és jog.

Admin kategória: Hír.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft. megtévesztő reklámozási gyakorlatot folytatott azzal, hogy számlalevélnek látszó dokumentumot küldött a vállalkozásoknak, adataik online telefonkönyvben történő megjelenítését ajánlva. A jogsértésért 4.755.600 forint bírságot szabott ki a GVH, egyúttal eltiltotta a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft.-t a jogsértő magatartástól.

A GVH a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft. 2013 márciusa és 2015 márciusa között folytatott, direkt marketing útján megvalósuló reklámtevékenységét vizsgálta. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy a postai úton küldött ajánlatok megtévesztők voltak, mert nagymértékben hasonlítottak egy olyan számlára, amelyet egy már korábban megkötött szerződés alapján bocsátott volna ki a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft.

A GVH döntése szerint a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft.

 • a meglévő üzleti partnerség álcája mögé bújva igyekezett ügyfeleket szerezni – a levélen szereplő ügyfélszám is erre utalt;
 • elvonta a címzettek figyelmét arról, hogy a két vállalkozás között még nincs szerződéses viszony – a „számlán” fizetési határidőt jelölt meg;
 • fokozta a megtévesztő hatást azzal, hogy – a levél hátoldalán – „szerződésnek” nevezte üzleti ajánlatát;
 • nem törekedett semmilyen módon arra, hogy a küldeményében található „számlát” olyan külső jegyekkel ruházza fel, amelyek legalább elbizonytalanították volna a címzetteket arra nézve, hogy valóban számlát kaptak-e – nem alkalmazott sem áthúzást, sem „minta” feliratot.

A GVH a bírság kiszabásakor a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft. szolgáltatása értékesítéséből származó árbevételre alapozott.

A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy a vállalkozás

 • a jogsértő gyakorlatot hosszú ideig folytatta;
 • a megcélzott vállalkozások széles körét érte el a megtévesztő gyakorlattal;
 • magatartása ellentétes volt a polgári jogi jóhiszeműség és tisztesség elvével, a kötelmi viszonyokban – ideértve a szerződések létrehozását is – érvényesülő együttműködési kötelezettséggel és a szerződéskötés kialakult gyakorlatával.

A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft. visszafizeti a hozzá beérkező díjat azok számára, akik jelzik, hogy nem kívánják igénybe venni a szolgáltatást, és kérik a díj visszafizetését.

A GVH az elmúlt évben több versenyfelügyeleti eljárást is indított a kkv-k, illetve egyéni vállalkozók által jelzett, számlalevélnek tűnő, megtévesztő ajánlatok miatt. A GVH nagyobb fokú tudatosságot vár a vállalkozásoktól, a társadalmi szervezetektől, illetve valamely szakmai kör tagjaitól (üzletfelek), mint a laikus fogyasztóktól, ám az üzletfelek is félrevezethetők.

A GVH több esetben tett feljelentést a vállalkozásoknak fiktív számlákat küldő telefonkönyv-kiadóvállalkozások ellen a nyomozó hatóságoknál csalás bűntettének elkövetése miatt.

A GVH az ilyen gyakorlatokból származó megtévesztések elkerülése érdekében hangsúlyozza az üzletfelek tudatosságának fontosságát, és javasolja, hogy a vállalkozás képviselője

 • fizetés előtt olvassa el a „számla” vagy ”díjbekérő” tájékoztatásait;
 • ne hagyja figyelmen kívül az apróbetűs tájékoztatást sem;
 • gondolja végig higgadtan, hogy valóban megrendelte-e a szolgáltatást;
 • keresse elő a szolgáltatásra vonatkozó esetleges szerződését, és vesse össze a „számla” tartalmát e szerződéssel;
 • fontolja meg, hogy szeretné-e cége nevét szerepeltetni online vagy nyomtatott telefonkönyvben, illetve egyéb adatbázisban;
 • bármilyen bizonytalanság esetén keresse meg a számlának tűnő dokumentum „kibocsátóját”, és kérjen írásbeli tájékoztatást.

Mindezekre is figyelemmel a GVH 2015. október 20-án „Gondolja Végig Higgadtan” elnevezésű figyelemfelhívó kampányt indított. Az egyik kampánytéma éppen a fiktív számlalevelekkel kapcsolatos visszásságokra reagál, amelyben a GVH az üzletfelek figyelmét hívja fel a számlalevélnek tűnő ajánlatokkal kapcsolatos megtévesztő üzleti módszerre, amelyről további részletek a GVH honlapján olvashatók.

A kommunikációs kampány további tájékoztatói a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.
(BrandTrend)