Kategória: Képes hír és Márka és jog.

Admin kategória: Képes hír.

A Gazdasági Versenyhivatal elfogadta a L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. vállalásait a Garnier Fructis Goodbye Damage hajápoló termékcsaládra vonatkozó kommunikációjával kapcsolatban. A GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, és bírságot sem szabott ki.

A GVH azt vizsgálata, hogy a vállalkozás megalapozottan népszerűsítette-e a haj sérüléseire, töredezésére megoldást kínáló Garnier Fructis Goodbye Damage termékek helyreállító hatásait, illetve a hajápolási cikkek használatával elérhető eredményeket reklámjaiban.

A GVH a L’Oréal vállalásai alapján kötelezettségként írta elő, hogy a vállalkozás

  • ne használja a „helyreállít” szót a Garnier Fructis Goodbye Damage termékcsalád népszerűsítésekor;
  • reklámjaiban alkalmazza a teljes termékcsalád (sampon, balzsam, hajtöredezés elleni szérum) képi megjelenítését;
  • indítson fogyasztói oktatási kampányt a hajkárosodásról, a hajápoló termékek megfelelő használatáról és várható hatásairól honlapján, valamint az egyes áruházláncokban elérhető szórólapokon – bemutatva valamennyi termékének tesztelési folyamatát, illetve a tesztek típusait is;
  • a fogyasztók részleges kompenzálására kedvezményes áron kínálja a Garnier Fructis Goodbye Damage duopackot (sampon, balzsam) a kiskereskedőknek – a vállalt információt hordozó csomagolással.

Fructis-Goodbye-Damage

A GVH a kötelezettségvállalási nyilatkozat tartalmának mérlegelése után úgy ítélte meg, hogy a közérdek védelme hatékonyan biztosítható a vállalás elfogadásával, e mellett a GVH az alábbi körülményeket értékelte:

  • a L’Oréal már az eljárás vizsgálati szakában benyújtotta vállalását;
  • a vállalkozás önként módosította kommunikációs gyakorlatát, amely nem sérülékeny fogyasztókat célzott meg,
  • valószínűsíthetően csökken az észlelt probléma ismétlődésének kockázata;
  • a kötelezettségvállalás túlmutat a konkrét ügyön, így útmutatásul szolgálhat a versenytársak számára kommunikációs tevékenységük alakításakor;
  • a kötelezettségek megfelelnek az ellenőrizhetőség követelményének.

A kötelezettségvállalási nyilatkozat elbírálásakor a GVH elsődleges célja a közérdek hatékony védelmének biztosítása. Kötelezettségvállalással hatékonyabban érhető el, hogy a vállalkozás összhangba hozza magatartását az alkalmazandó jogszabályi rendelkezésekkel, és a döntés egyúttal iránymutatást ad más piaci szereplők számára. A GVH a döntés meghozatalakor értékeli a kötelezettségvállalás elfogadása mellett és ellen szóló körülményeket, figyelemmel az érintett piac sajátosságaira.
(BrandTrend)