Kategória: Hír és Márka és jog.

Admin kategória: Hír.

A televízió-műsorok korhatár-besorolását a legtöbb esetben a médiaszolgáltatók végzik, azonban vitatott tartalom esetén a szolgáltató kérelmére a Médiatanács előzetesen is besorolja a műsorokat. A tanács mindenkor segítséget nyújt a szolgáltatóknak abban, hogy műsoraik besorolása minél inkább megfeleljen a jogszabályi követelményeknek. Ezúttal az AMC Networks Central Europe Kft. – élve a lehetőséggel – előzetesen besoroltatta a „Karátos védelem” és a „Mama Jack” című műsorait. A testület mindkét műsorszámot a IV. (tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott) korhatári kategóriába sorolta.

A Médiatanács e heti előterjesztései között szerepelt az M-Lite Kft. (Ozone FM 96,3 Miskolc) egy gyermekeknek szóló hirdetéséről készült analízis, amely közvetlenül szólította fel a kiskorúakat arra, hogy rábeszéljék szüleiket egy termék megvásárlására. Ez a reklámtípus az Mttv. 24. § (1) bekezdése szerint jogsértő, amelyet a szolgáltató elismert. Mivel a szolgáltatótól ilyen irányú jogsértő magatartást először tapasztalt a testület, ezért a médiaszolgáltatót a jogkövető magatartás betartására figyelmeztette.

A Médiatanács megállapította, hogy az Actor Informatikai és Nyomda Kft. (Pont TV), a GA-BU Média Kft. (Csurgói Városi Televízió), valamint a DSTV Média Kft. (DSTV Dunaújvárosi Televízió) is elmulasztotta adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését. A fokozatosság és arányosság elve alapján a testület az Actor Informatikai és Nyomda Kft.-t a jogsértő magatartástól való tartózkodásra hívta fel, a GA-BU Média Kft.-t és a DSTV Média Kft.-t pedig 60-60 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.
(BrandTrend)