Kategória: Hír és Márka és jog.

Az Európai Bizottság és Svájc adóelkerülés elleni egyezményt kötött. Az EU-tagállamok és Svájc 2018-tól teljes körűen elérhetővé teszik egymás számára a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információkat. A tagállamoknak évente továbbítják a svájci bankszámlával rendelkező lakosaik nevét, címét, adószámát és születési dátumát, csakúgy, mint a részletes pénzügyi információkat és a számlaegyenleget. Így az EU-s polgárok be nem jelentett jövedelmüket nem tudják majd adóelkerülés céljából svájci bankszámlán tartani.

Olaszország februárban megállapodást írt alá Svájccal az ottani bankok olasz ügyfeleiről való információcseréről és most a banktitok hasonló feloldását várja a Vatikántól is.  Az IOR vatikáni bank a nem egyházi olasz ügyfeleinek listáját kéri a pápai államtól az olasz kormány. Az olasz sajtó szerint csaknem négyszáz olasz birtokol vatikáni számlát tetemes összeggel anélkül, hogy ez után adót fizetne.

Az IOR nem egyházi olasz ügyfelei szeptemberig kapnak időt arra, hogy az adóparadicsomnak tartott vatikáni bankban őrzött pénzüket olaszországi pénzintézetbe helyezzék át – írta a Corriere della Sera olasz napilap. Az áthelyezett összegek után adót kell fizetni, de az adótartozásra az olasz adóhatóság csak fele bírságot szab ki és  az érintett ügyfeleket mentesítik az adócsalás vádja alól is.
(MTI – BrandTrend)