Kategória: Képes hír és Márka és jog.

Hibás sebességváltóval hozta forgalomba Kínában Evoque márkájú divatterepjáróját a Land Rover autógyár, de ezt nem hajlandó elismerni – állította a Kínai Központi Televízió (CCTV) a fogyasztóvédelem napjához időzített műsorában, vasárnap késő este.

A terjedelmes összeállításból kiderült, hogy az indiai Tata Motors tulajdonában lévő, brit székhelyű Jaguar Land Rover országszerte értékesített négyhengeres luxusterepjárójának vezetése közben a sofőrök rendellenességeket tapasztaltak, mint például hirtelen leállás menet közben vagy nehézkes hátramenetbe kapcsolás.
A márkaszerviz díjmentesen kicserélte a hibás sebességváltókat, ám a probléma fennmaradt – állították a megszólalók. Az autótulajdonosokat egy alkalommal a kapcsolódó szoftver frissítésére kérték, de ez sem segített.

A Land Rover (China) a sorozatos panaszokat végül azzal utasította el, hogy az autóvezetők túlságosan gyorsan vezettek, és ez okozta a meghibásodást. A CCTV oknyomozói ugyanakkor a birtokukba került levelekből kiderítették, hogy a cég már jó ideje tudatában volt a problémának, és erről bizalmas információt közölt a mérnökeivel.

A Land Rover egyelőre nem jelentette be minden idők eddigi legsikeresebbnek tartott modelljének a visszahívását, amit a kínai televíziós műsor szakértői nehezményeztek. A műsorban megszólalt jogászok szerint a gyártónak ilyen esetben – a rejtett veszély miatt – kötelessége lenne intézményesen eljárni. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a panaszok, balesetek és egyéb kapcsolódó adatok szakmai összegzésére van szükség.

landrover-evoques

A Range Rover Evoque átlagára Kínában 100 ezer dollár (29 millió forint) körül mozog.

A Tata csoport tavaly októberben jelentette be, hogy a Chery kínai autógyárral egy 400 ezer négyzetméteres üzemben közösen megkezdik a Range Rover Evoque gyártását Sanghaj északi részén. A kínai gyártású autókat február elsejétől lehet megrendelni. A Jaguar Land Rovernek jelenleg Kína a legnagyobb piaca.
(MTI – BrandTrend)