Kategória: Márka és jog.

A Médiatanács jóváhagyta az Escher Károly-pályázat idei, 20 millió forintos keretösszegét, amely előre nem tervezhető magyar vonatkozású, kiemelten fontos történelmi, kulturális vagy társadalompolitikai események azonnali helyszíni forgatásainak támogatására használható fel úgy, hogy a forgatási nyersanyag felhasználásával kulturális értéket hordozó dokumentumfilmek vagy ismeretterjesztő filmek készüljenek. A jelentkezéseket a felhívás megjelenésétől folyamatosan várják a keretösszeg kimerüléséig, amelyeket a korábbi évekhez hasonlóan hetente bírál el a testület. Pályázónként legfeljebb 2 millió forint támogatás nyerhető el. A Magyar Média Mecenatúra program részeként keretében meghirdetett pályázaton az elmúlt két évben 15 esemény forgatását támogatta a Médiatanács.

A Médiatanács határozott arról, hogy ideiglenes hatósági szerződést köt három budapesti körzeti frekvencia jelenlegi hasznosítóival: a Tilos Rádiót a 90,3 MHz-en működtető Tilos Kulturális Alapítvánnyal, a Gazdasági Rádiót a 105,8 MHz-en üzemeltető MŰSOR-HANG Műsorszolgáltató Zrt.-vel és a Klasszik Rádiót a 92,1 MHz-en sugárzó Aeriel Rádió Műsorszóró Kft.-vel tekintettel arra, hogy eddigi szerződéseik lejártak, és a frekvenciák hasznosítására kiírt új pályázati eljárások még folyamatban vannak.

A Médiatanács döntött arról, hogy a Nyíregyháza 100,5 MHz körzeti rádiós pályázati eljárásban hiánypótlásra szólítja fel az egyetlen jelentkezőt, a frekvenciát jelenleg is üzemeltető EURÓPA RÁDIÓ Nonprofit Közhasznú Kft.-t. A Médiatanács 80 ezer forint bírságot szabott ki a Mária Rádió Mór 92,9 MHz közösségi rádió médiaszolgáltatójára, mert a hatósági ellenőrzések során bebizonyosodott, hogy a szerződésében vállaltakhoz képest kevesebb szöveges tartalmat, több ismétlést adott közre, valamint alulteljesítette a magyar zene heti arányára a törvényben előírt 50 százalékos követelményt is.
(BrandTrend)