Kategória: Márka és jog.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a Való Világ 7 egyik decemberi epizódismétlése miatt hatósági eljárást indít, mert a televízió a műsorszámot a bemutatott intenzív szexualitás, erotikus kellékként láttatott szereplők és felületességre alapozó párkapcsolati minták miatt nem a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, hanem csupán a – román törvények szerinti – 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelete mellett ajánlott, AP jelölésű kategóriába, és azt a megengedett 21 és hajnali 5 óra közti idősáv ellenére a déli órákban tette közzé.

A műsorszámot a romániai illetőségű Cable Channels SA által működtetett RTL 2 csatornán vetítik Magyarországon. A hazai hatóság azonban csak szigorú feltételek megléte esetén járhat el külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben: így teljesülnie kell, hogy a szolgáltató uniós tagállamban letelepedett cég legyen, a médiaszolgáltatás Magyarország területére irányuljon, valamint hogy a kifogásolt műsorszám nyilvánvalóan és súlyosan sértse meg vagy a korhatár-besorolási, vagy a gyűlöletkeltés tilalmára, vagy éppen a kiskorúakra fokozottan káros, bizonyos pornográf vagy erőszakos tartalmak tilalmára vonatkozó törvényi előírásokat.

Az NMHH emiatt folyamatosan felügyeli a gyermekvédelmi rendelkezések érvényesülését a Való Világ 7 valóságshow-ban is, amelyről heti rendszerességgel tesz közzé adatokat. A hatósági ellenőrzés során nyilvánvalóvá vált, a szolgáltató a december 17-ei adásában vélhetően súlyosan megsértette a korhatár-besorolás szabályait. Ilyen esetben a Médiatanács felléphet külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben, az erre vonatkozó magyar szabályozás az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló európai uniós irányelv szó szerinti átvétele.

Az eheti ülésen meghozott határozat szerint a Médiatanács ennek megfelelően indítja el a hatósági eljárást, amelyről értesíti a romániai médiaszolgáltatót. Amennyiben bebizonyosodik a jogsértés, és emellett az első eset mellett egy éven belül további két hasonló esetre is fény derül, akkor a harmadik alkalommal a Médiatanács kezdeményezésére Magyarország konzultációt fog kezdeményezni az érintett tagállammal az Európai Bizottság bevonásával.

Ezzel egy időben értesíti a televíziót és a Bizottságot arról, hogy a megegyezés elmaradása esetén és további jogsértés regisztrálásakor kötelezni fogja a médiaszolgáltatót a jogsértésről szóló közlemény közzétételére a műsorban vagy a szolgáltatásának meghatározott időtartamú felfüggesztésére.

Ha a Médiatanács valóban kénytelen lesz majd jogkövetkezményt tartalmazó határozatot hozni, az ellen a médiaszolgáltató felülvizsgálati kérelemmel élhet, az Európai Bizottság pedig jogában áll a határozat visszavonására kötelezni a Médiatanácsot. A hatóság eddig egy alkalommal lépett fel külföldön letelepedett médiaszolgáltatóval szemben, amikor értesítette a brit médiahatóságot, az OFCOM-ot a joghatósága alá tartozó Viasat szolgáltató Éden hotel műsoránál tapasztalt túl enyhe korhatár-besorolásról, a brit hatóság jelentése szerint azonban a kifogásolt műsorszám nem veszélyeztette súlyosan a kiskorúakat.
(BrandTrend)