Kategória: Márka és jog.

A közép-kelet európai régióból elsőként az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csatlakozhatott az európai közös jogkezelő szervezetek legnagyobb szövetségéhez, az Armoniához. 

Egy-egy online zeneszolgáltató – pl. iTunes, Google, Deezer, Spotify – több tucat országban működik és több millió zeneszámot tesz elérhetővé a fogyasztók számára. Ennek a zenemennyiségnek a szerzői jogi tisztázása nem kis feladat; a jövő ezért egyértelműen azoké a jogkezelői szövetségeké, amelyek leegyszerűsítik ezt a folyamatot azzal, hogy több ország zenei repertoárját egy kézből kínálják.

Az első és legnagyobb ilyen csoportosulás az idén tavasszal alakult francia-olasz-spanyol Armonia, amely a saját nemzeti repertoár mellett a Universal zeneműkiadó angol-amerikai műveinek jogait is kezeli, és emellett sok latin-amerikai és portugál zenével is foglalkozik.

Ehhez a közösséghez csatlakozott most két további zenei jogkezelő: a belga SABAM és a magyar Artisjus. Ezzel az Armonia repertoárja már 6,5 millió dalt tartalmaz.

A csatlakozás feltétele volt, hogy az Artisjus teljesíteni tudja a zeneipar legújabb szabványait, és a régióban egyedülállóan fejlett technológiai hátterének köszönhetően képes legyen akár több milliárd adatot is gyorsan és hatékonyan feldolgozni..

„Az Artisjus belépése az Armonia csapatába kettős előnyt jelent a magyar szerzők számára. Egyrészt a lehető legjobb feltételeket kapják a nagy online zenei szolgáltatóktól, másrészt gyorsabban hozzájutnak a külföldi letöltésekből és streamingből származó jogdíjaikhoz, mivel azokat egész Európából közvetlenül az Artisjus fogja beszedni, nem pedig az adott ország jogkezelő szervezete.” – mondta Szinger András, az Artisjus főigazgatója.

A magyar zenerajongók pedig arra számíthatnak, hogy a közeljövőben még több legális online zenei szolgáltató fog versenyezni a figyelmükért, és így még több zenét még kényelmesebben hallgathatnak a jövőben.
(BrandTrend)