Kategória: Hír és Kutatás.

Admin kategória: Hír.

Vajon mi motiválja a félrelépőket, hogy szeretői viszonyba kezdjenek? Mennyi ideig tart egy ilyen titkos kapcsolat? Többek közt ez is kiderül hazai szerető kereső weboldal, a Viszony.hu saját kutatásából, aminek során 1600 hűtlenkedni vágyó társkeresőt kérdeztek meg.

A kutatás egyik lényeges megállapítása, hogy párkapcsolataink csupán 2%-a ér véget valamelyik fél félrelépése miatt. A nők jóval aktívabbak, ha szakításra kerül sor, az esetek nagy részében ők a kezdeményezők, hogy lezárják a kapcsolatot, tartós párkapcsolat és szeretői viszony esetén is.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a párkapcsolat mellett futó viszonyok kérészéletűek, leszögezhetjük, hogy ezeknek a liezonoknak sem csak pár hét vagy hónap a kifutása. A legkitartóbbak a titkos viszonyok során a városban élő férfiak, ugyanis negyedük számolt be arról, hogy tíz évnél hosszabb ideig tartott fent ilyen jellegű házasságon kívüli kapcsolatot mással. A fővárosi nőknél ez jellemzően csak 1-2 évet jelent. A hosszabb ideig hűtlen férfiakra és nőkre egyaránt elmondható, hogy többnyire 2-3 gyerekük van, és kölcsönös érzelmekre alapozzák titkos kapcsolatukat.

Meglepő eredmény, de a megkérdezett hűtlenkedők állítása szerint titkos viszonyaiknak csupán pár százaléka ért véget lebukás miatt.

A kutatásban résztvevők többsége sejti vagy biztosan tudja, hogy megcsalta a párja. A nők többségének jobb a megérzése a férfiakénál és nagyobb eséllyel jönnek rá, ha a párjuk félrelépett. A kutatás egyik legmeglepőbb eredménye, hogy a félrelépők harmada egyáltalán nem érez empátiát megcsalt társa iránt, és nincs bűntudata a félrelépés miatt és a megbánást tanúsítók is hamar túlteszik magukat a történteken. Jellemzően az idősebb korosztály az, amelyik kevésbé csinál lelki problémát abból, hogy félrelépett. Nem gondolnánk, de a férfiak azok, akik közül többen számoltak be arról, hogy bűntudatot éreztek korábbi hűtlenkedésük során, a nők kevésbé lelkiznek ezen.

De mi számít megcsalásnak? A kutatásban résztvevők harmada szerint az, ha rendszeresen ágyba bújik mással (is). Minden negyedik válaszadó szerint az a megcsalás, ha párkapcsolata mellett párhuzamosan egy szinte ugyanolyan jellegű kapcsolatot tart fent, még ha ezt nehéz is elképzelni azoknak, akik még sosem voltak ilyen helyzetben. Az egyszeri félrelépést csupán 20% tartja megcsalásnak, de a mással csókolózás vagy a másról ábrándozás már nem számít annak. Tehát, ha egy céges buliban sikerül összegabalyodnia egy kollégájával, az a „profi” hűtlenkedők szerint még egyáltalán nem esik a megcsalás kategóriájába, csak ha utána rendszeresen lefekszenek egymással.

Online tényleg egyszerűbb félrelépni?

Megoszlanak a vélemények, de abban szinte mindenki egyetért, hogy ha valakiben megérik az elhatározás, hogy szeretőt találjon, az online társkereső oldalakon bátrabban fognak bele titkos viszony kialakításába, mint bárhol máshol. Leginkább a házasok és a nők bátorodnak fel azon, ha előbb az internet segítségével ismerkednek meg valakivel. A hűtlenkedők egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy kifejezetten titkos kapcsolatokra kialakított oldalon szeretőt keresni azért egyszerűbb számukra, mert ott mindkét fél tudja, mit akar a másik, nincsenek hazugságok, nincs mellébeszélés.

A három fő oka annak, hogy valaki párkapcsolatban félrelép: az érzelmi elhanyagoltság, a meglazult kötődés a társhoz, valamint a kevés szex. A nőknél a legelső, a férfiaknál az utóbbi dominál.

A Viszony.hu kutatásából az is kiderült, hogy vajon milyen jelek alapján sejthető, ha a másik félrekacsintgat a kapcsolatból. A leggyanúsabb viselkedési forma, ha az illető sok külön programot szervez magának, ahová a párját nem hívja és ideges lesz, ha a külön töltött időről kérdezi a másik. De az is intő jelnek vehető, ha másokkal kedvesen beszél, míg otthon általában kedvtelen és morcos. De ha még a különféle jelszavait is lecseréli, az már szinte biztosan egy olyan jel, ami felett, ha szemet huny a másik, könnyen egy megcsalt, szenvedő félként végezheti.

De vajon mit várnak el a félrelépők egy titkos szeretői viszonytól? A kitöltők harmada a több és újfajta szex lehetőségét látja benne, ugyanakkor fontos számukra a kötöttségektől való mentesség is. A férfiak gyakrabban kifejezetten a szex miatt keresnek szeretőt, míg a nők közel negyede az érzelmi kötődés megélése miatt dönt a félrelépés mellett. Minél több gyereke van és minél idősebb valaki, annál jobban vágyik erre a fajta érzelmi kötődésre.