Kategória: Képes hír és Kutatás.

Admin kategória: Képes hír.

Az IMEDIA összesen 40 sörmárka médiajelenlétét vizsgálta 2017 harmadik negyedévében. Elemzésükből kiderül: a márkák összesen csaknem 4 000 említést generáltak. Mérésük szerint a sörágazat által három hónap alatt lefedett médiafelületek összértéke megközelíti az egymilliárd forintot. A negyedév „győztese” megjelenésszám, AVE és elérés szempontjából is a Heineken volt, amely főként a kormány támadásainak köszönhetően, több mint 600 alkalommal került a sajtóba.

A Heineken-ügy korábbi főszereplője, a Csíki sör, ezzel szemben „csak” 200 tartalomban szerepelt, sőt arra is felfigyelhettünk, hogy a Heineken a „vöröscsillagos” megjelenések jó részében nem kizárólag negatív kontextusban jelent meg: míg a sajtó egyik fele egyértelműen a Csíki mellett foglalt állást, másik részük a multik elleni kormányzati támadássorozatként értékelte a Lex-Heinekent, a  Csíki sör nehéz anyagi helyzetét pedig a vállalat rossz pozícionálásával magyarázták. A Heineken ezen kívül a napirend élére került a Martfűi gyár leállása, a Balaton Sound, illetve a Fradi sör gyártása miatt is (körülbelül 50-50-50 alkalommal). A vállalat teljes médiajelenléte a sörágazat megjelenéseinek 16 százalékát fedte le.

A második helyezett Dreher több, mint 300 cikke főként a márka aktív kommunikációjának köszönhető: a DreherFeszttel (több, mint 50 cikk), a Sziget-sörrel, illetve a DreherTalks sorozattal is napirendre tudtak kerülni. Az ismertebb hazai márkák közül a Soproni összesen körülbelül 170, a Borsodi valamivel több, mint 100 cikket generált (reklámegyenértékük 35-40 millió forint körül mozgott), míg a Kőbányai alig 50 tartalomban szerepelt.

evolution-of-craft-beers

A kézműves sörök piacán a legmagasabb említésszámot (a konfliktusa miatt reflektorfénybe került Csíki után) a HopTop főzde generálta, de ők is csak 19 cikket tudhattak magukénak, amivel körülbelül kétmillió emberhez jutottak el három hónap alatt. Tíznél több cikkel voltak még jelen a Rothbeer, Szent András, Rizmájer és Fóti sörfőzdék.

A kézműves, illetve kisüzemi márkák által kihasított részesedés mindössze 7 százalék volt a nagyvállalatokhoz képest a konkrét sörmárkákat nevesítő megjelenésekben.
(BrandTrend)