Kategória: Képes hír és Kutatás.

Admin kategória: Képes hír.

Az Ipsos tavaly év végén mérte fel a magyar tévénézők ízlését. A rendhagyó kutatás a nézettségi adatokból nem látható összefüggésekre világított rá. Az adatbázis a 18-59 évesek válaszaiból épült fel (nagyobb, mint 4000-es, a főbb demográfiai változók mentén reprezentatív országos mintán), de az eredmények tetszőleges almintán, így 18-49-en is elemezhetők.

A kutatócég az ügyfelek igényeihez alkalmazkodva összesen 250 film- és sorozatcímet tesztelt, mely listának többségét (70%) amerikai produkciók teszik ki. Az adatbázis a primer adatok mellett a Port.hu, IMDB és Rotten Tomatoes nézői értékelését is integrálja.

Hazánkban a legkedveltebb műfajnak a krimi, a háborús film és a mystery számít a 18-49 éves korosztály számára. A sor végén a thriller és a horror végzett. Főleg a férfi nézőknek köszönhetően általánosságban igaz, hogy a 60-as, 70-es és 80-as évek mozijai nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint napjaink produkciói. A kutatás alapján kijelenthető, hogy a nosztalgia egy létező igény a magyarok számára: minél régebbi egy film, annál közelebb van a nézők szívéhez.

reszkessetek-betorok

Az ismertségi rangsort a Reszkessetek betörők vezeti 90%-os értékével, melyet a Titanic és a Shrek követ. A karácsonyi klasszikus tetszési indexe ugyanakkor elmarad az átlagtól, amiben nagy szerepe van a főszereplő Macaulay Culkin megosztó személyének is. Az összesen 587 vizsgált színész közül mindenki Kevinje kapta az egyik legalacsonyabb értékelést, ez ugyanakkor, mint bebizonyosodott nem akadálya a kiemelkedő nézettségi eredményeknek.

A legkedveltebb címek listájának első öt helyén sorozatok szerepelnek: a Trónok harca, a Vikingek és a Törtetők a hazai nézők legnagyobb kedvencei. Hiába tudnak azonban nagy érzelmi kötődést kialakítani ezen tévés brandek, nézői bázisuk csupán egy szűk, jól behatárolható réteg. A filmek közül a Kincs, ami nincs, majd a Forrest Gump után következő Bűnvadászok és a Nincs kettő négy nélkül című Bud Spencer és Terence Hill produkciók emelhetők ki. Az utóbbi két mozis kedvenc a legkedveltebb színészek toplistáján is megjelenik, olyan színészóriások társaságában, mint Robert De Niro, Sean Connery, Harrison Ford vagy Anthony Hopkins. Meglepő eredménye a kutatásnak, hogy az első tíz helyen csupán kettő színésznő kap említést: a Trónok harca sorozat hősnője, Emilia Clarke, illetve Charlize Theron.

A kutatás vizsgálta a film- és sorozatcímek karakterét is, mint a nézettséget generáló esetleges tényezőt. A legegyedibb produkciók listáját a Trónok harca című sorozat vezeti, megelőzve a Nicole Kidman főszereplésével készült Más világ című misztikus thrillert. Filmek közül helyet kap a listán a Sin City, a Mátrix, A tetovált lány illetve a Looper – A jövő gyilkosa is. A kultikus mozik csoportjába A nyolcadik utas a halál, a Ponyvaregény vagy például a Csillagok háborúja került be. Igazi örökzöld a hazai nézők számára minden, amiben Bud Spencer és/vagy Terence Hill szerepel, továbbá Mr. Bean rövid gegjei, a Halálos fegyver, az Igazából szerelem vagy akár a Drágán add az életed.

A legtöbb vizsgált címet a Film+ csatornához kötötték első helyen a nézők, kiemelten az akció, krimi és horror kategóriákban, míg például kaland és vígjáték műfajban az RTL Klub neve merült fel leggyakrabban. A TV2 imidzséhez leginkább az animációk és a vígjátékok köthetők, a Story4 a drámák, a Viasat3 brand pedig a krimik esetében merült fel leginkább.
(BrandTrend)