Kategória: Hír és Kutatás.

Admin kategória: Hír.

Júniusban kissé csökkent a GKI konjunktúraindexe, az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak némileg májushoz képest, de a változás, különösen a fogyasztók esetében, hibahatáron belüli – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés alapján a konjunktúraindex a májusi mínusz 3,2 pontról mínusz 3,7 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 2,3 pontról 1,7 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 18,9 pontról mínusz 19,2 pontra mérséklődött júniusban.

Az üzleti várakozások az év eleje óta szinte folyamatosan romlanak. Ezen belül júniusban az ipari és építőipari bizalmi index kissé emelkedett, a kereskedelmi és a főleg a szolgáltatási viszont csökkent. Az ipari bizalmi index megközelítette idei januári csúcspontját. Különösen a rendelésállomány megítélése javult jelentősen, de a termelési színvonal és a kilátások megítélése is kedvezőbb lett.

Májusi mélypontjukhoz képest az építőipari várakozások is javultak. Ezen belül a magasépítő cégek kilátásai a májusi kisiklás után visszatértek az előző hónapok viszonylag kedvező szintjére, a mélyépítőké viszont tovább romlottak. Júniusban az építőipari cégek körében az előző háromhavi termelés megítélése kissé a korábbinál is rosszabb lett, a rendelésállományé viszont némileg javult.

A kereskedelmi bizalmi index hibahatáron belül mérséklődött, de így is optimista hangulatot tükröz. Érdemben csökkent viszont a szolgáltató cégek derűlátása, ahol az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése is kedvezőtlenebb lett, miközben a jelenlegi forgalmi szinté stagnált.

A foglalkoztatási szándék júniusban a szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban erősödött kissé, s az építőipar kivételével ez meglehetősen magas szintű. A kereskedelemben május után júniusban is mindenkori csúcspontjára került a foglalkoztatási hajlandóság. Ezzel szemben erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az árvárakozások minden ágazatban – a lakásépítő cégek kivételével – visszafogottak, de a fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött.

A magyar gazdaság perspektívájának megítélése júniusban minden ágazatban és a fogyasztók körében is romlott, méghozzá a lakosság és az amúgy is pesszimista építőipar kivételével minden ágazatban látványosan.

A GKI fogyasztói bizalmi index az április-májusi növekedést követően júniusban minimálisan csökkent. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét az előző hónaphoz képest változatlannak, várható megtakarítási képességét viszont rosszabbnak ítélte, mint májusban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét erősen romlónak, míg a következő egy évre vonatkozót javulónak érzékelte.
(MTI – BrandTrend)