Kategória: Képes hír és Kutatás.

Admin kategória: Képes hír.

A Gemius Hungary tanácsadó cég 2.359 fős reprezentatív online közvélemény-kutatást végzett a közelgő foci Eb kapcsán. Arra voltak kíváncsiak, hogy a magyarok milyen módon követik a meccseket, kire tippelnek, kinek szurkolnak (a hazai csapaton kívül). A felmérés sok kérdésben hozott érdekes eredményeket.

A válaszadók valamivel több mint harmada mondta, hogy figyelemmel fogja kísérni a közvetítéseket. Az „Ön milyen módon fogja követni a foci EB-t?” kérdésre többféle választ is lehetett adni.

A foci Eb a magyarok szerint

foci eb magyarok szerint

A megkérdezettek fele otthon, egyedül, másik fele tévén, de társaságban nézi majd a focilabda útját. Ez utóbbiak főleg a fővárosi és nagyvárosi fiatalok közül kerülnek ki. Az online eszközök térhódítását jelzi, hogy 48% ezeket is használja majd a tájékozódásra. Ebből 20% interneten élőben, ugyanennyien neten, de utólag, 8% pedig okos telefonon, vagy tableten nézi az élő adást. E szegmensekben is a városi fiatalok vannak nagy többségben. Csupán a válaszadók 3% fog kiutazni Franciaországba.

Tízből három válaszadó fanatikus rajongó, akiknek „mindennél előbbre való”, hogy folyamatosan követhesse a meccseket. Nagyjából ugyanennyien baráti társaságban, vagy családi körben nézik majd az Eb-t, és az alkoholt sem vetik meg közben.

A magyar csapat

foci eb magyar csapat

Mérsékeltem még a csodavárás is jelen van a hazai szurkolókban: 3%-uk szerint a magyar csapat áll majd a dobogó felső fokára, 1% pedig a döntőbe várja a csapatot. A másik véglet: 14% szerint egyetlen meccset sem nyerünk. Majdnem 50% ad esélyt egyetlen győzelemre, körülbelül harmaduk szerint pedig továbbjutunk a csoportunkból.

Az érdeklődők 17%-a hagyományos módon, 9% online, 6% pedig mindkét formában fog fogadni a meccsekre. Érdekes adat, hogy a fogadási hajlandóság a 18-49-es korosztályban a legerősebb, az 50+-osok nagy többsége nem tervezi a fogadást.

A válaszadók 40%-a a partnerével együtt foga nézni a közvetítéseket. Érdekesség, hogy a nők 61%-a válaszolta, hogy a partnerével nézi, míg a férfiak csupán 30%-a, amit azt mutatja, hogy erős a férfi ráhatás a nők meccsnézésében.

A Franciaországgal kapcsolatos félelmek még nem oszlottak el: a megkérdezettek több mint fele tart a terrorizmustól az Eb-n, korcsoporttól függetlenül.

A hazaiakon kívül a legtöbben (26%) a németeknek, 20% a spanyoloknak drukkol. 13% Anglia, 12% Olaszország, 8% pedig Franciaország nemzeti 11-ét szeretné győztesnek látni.

A válaszadók nagy többsége (53%) szerint Németország nyeri majd a viadalt. Körülbelül ennek fele, a spanyol válogatottra, 8% Franciaország, 5% Olaszország, 3% pedig Anglia nemzeti tizeneggyére tippel.

bode

A „ki lesz a gólkirály?” kérdésre válaszolók fej-fej mellett (20, illetve 19%-ban) Christiano Ronaldot és Thomas Müller hozták ki. Futottak még: Lewandowski, Griezman és Vardy. A honfiúi kebel e kérdésben is büszkén dagad: 9% szerint Böde Dániel rúgásai remegtetik majd meg legtöbbször az ellenfelek kapuit.

Ön partnerével együtt tervezi figyelemmel kísérni a foci Eb meccseit?

eb nezes

A kutatás külön kitér a nők meccsnézési szokásaira is. Ők 67%-a szervez magának alternatív programot a meccsek idejére.

A válaszadók 40%-a partnerével együtt foga nézni a meccseket. Minden ötödik nő mondta, hogy párjuk figyelemmel követi majd a foci Eb-t. Meglepő, hogy a harmaduk  nemmel felelt e kérdésre. Az igennel válaszolóknak csupán 16%-a érzi magát elhanyagolva a meccsek alatt. Csupán 15%-ukat idegesíti, hogy a párjuk csak a meccsekre koncentrál, vagyis ez a többséget nem zavarja. Talán az adhat némi magyarázatot rá, hogy a „Szervez-e programot magának a meccsek idejére?” kérdésre a válaszadók 67%-a felelt igennel.

Az ellenpontok: a férfiak elenyésző része (2%-a) szerint párjuk figyelemmel kíséri majd az Eb-t, és ugyanennyien elhanyagolva érzik majd magukat emiatt. Majdnem tizedük szervez magának alternatív programot a meccsek idejére.
(BrandTrend)