Kategória: Képes hír és Kutatás.

Admin kategória: Képes hír.

A Pew Research Center 2014-ben megkérdezte a szerintük leginkább hozzáértő 1896 embert, mit gondolnak, inkább jó vagy inkább rossz lesz a dolgozó népnek a következő tíz évben az automatizáció és a robotok térhódítása. A szakértők megosztottak a kérdésben: 52 százalékuk optimista, 48 százalékuk viszont úgy gondolja, a társadalom nem fogja tudni megfelelően kezelni az új kihívásokat, így azoknak több lesz a vesztese mint a nyertese.

“A válaszadók túlnyomó többsége számít arra, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia nagymértékben átjárja majd a mindennapi életet 2025-re. Mindez nagy hatással lesz számos iparágra, köztük az egészségügyre, a közlekedésre, a logisztikára és az ügyfélszolgálatra” – írja a Pew Research Center kutatóintézet.

future job

A jövő munkaerőpiacát persze nem egyedül a technológiai változások határozzák meg. “Az idei World Economic Forumra készült egy jelentés, amely megpróbálja számba venni az összes lehetséges dimenziót a következő 5-10 évben” – írja az Index.hu.

Az anyag kapcsán a legérdekesebb megállapítások:

  • A világ 15 legnagyobb gazdaságában 7,1 millió munkahely fog megszűnni a következő 5 évben.
  • A munkahelyek megszűnésével párhuzamosan létrejön 2 millió új, más ágazatokban, inkább a magasan képzett munkaerőt igénylő, kevéssé automatizálható feladatok elvégzésére.
  • A munkahelyek megszűnése nem egyformán érinti az egyes ágazatokat. A megszűnő munkahelyek kétharmada az irodai adminisztratív munkakörökre koncentrálódik, de nem fognak jól járni a gyártásban, építésben, összeszerelésben dolgozók, sőt a szórakoztatóiparban is csökkenő emberi munkaerőigényre lehet számítani.
  • Terjedni fognak az atipikus, rugalmas foglalkoztatási formák, amelyek a jól képzettek számára új lehetőségeket teremthetnek.
  • Egyre több mérnökre és IT-szakemberre lesz szükség.
  • Növekedni fog az egészségügyi és az oktatási szektor súlya.
  • Arányaiban nőni fog a női foglalkoztatottság és valószínűleg több nő lesz vezető pozícióban, mint ma.
  • A közeljövőben kiemelt stratégiai cél lesz a nők jobb munkaerőpiaci integrációja és a tudásuk okosabb hasznosítása.
  • 2020-ra kicserélődik a munkáltatók által elvárt legfontosabb tulajdonságok egyharmada.

(BrandTrend)