Kategória: Képes hír és Kutatás.

Admin kategória: Képes hír.

Az élelmiszer, háztartási vegyi és kozmetikai termékek hazai tévéreklámjai az idei első félévben 375 975 GRP-t értek el; 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Közönségmérés Kft.

A reklámok által elért nézők aránya, nálunk is elterjedt angol szakmai kifejezéssel Gross Rating Point (GRP) azt fejezi ki, hogy egy reklám szpot sugárzásai hány kontaktust értek el a vizsgált célcsoport tagjai körében. Mivel egy-egy nézőt többször is elérhet a reklám, túllépheti a 100 százalékot a GRP mutatójának összege. Számolásánál összeadják a reklám minden egyes sugárzása során elért közönségét.

Élelmiszerek tévéreklámjára 24 százalékkal többet költöttek a vállalatok idén január-június során, mint az előző évi hasonló periódusban. Így listaáron (kedvezmények nélkül) 78,4 milliárd forintot regisztrált 2015 első félévében a Nielsen Közönségmérés Kft. A valós költés ennél lényegesen alacsonyabb lehet, mivel a televíziós társaságok különböző mértékű kedvezményeket adnak a hirdetőknek.

Háztartási vegyi és kozmetikai termékek tévéhirdetéseinek listaáras költése tizennégy százalékkal nőtt egyik félévről a másikra, és 68,3 milliárd forintot ért el.

Szembetűnően rákapcsolt a televíziós reklámozásra a kereskedelem, ugyanis a hipermarketek idei első félévi televíziós reklámköltése listaáron 13,8 milliárd forint, ami 34 százalékkal haladja meg az előző évi hasonló periódusét. A többi élelmiszerbolt együttesen közel 24 milliárd forintért hirdetett a képernyőn legutóbb január-június között. Itt a növekedés mértéke 21 százalékot ért el féléves összehasonlításban.

Bár a költés növekedésének mértéke különbözött, a hipermarketek tévéreklámjainak GRP-je 13 százalékkal csökkent 2015 első félévében az előző évihez képest, míg a többi élelmiszerüzlet mutatója csak 3 százalékkal lett kisebb.

couple-watching-tv

A napi fogyasztási cikkek magyarországi televíziós csatornákon sugárzott reklámjai közül a legnagyobb GRP-t az édesség kategória érte el. Utána tejtermékek következnek, valamint italok az első hat hónap során, ahogyan tavaly is.

Az élelmiszer, háztartási vegyi áru és kozmetikum termékek reklámjaira a teljes televíziós reklámpiac GRP-jének 34 százaléka jutott.

Ami a trendeket illeti: édességnél 6 százalékkal, szeszes italnál 3 százalékkal, egyéb italoknál 8 százalékkal emelkedett a GRP, tejterméknél viszont 5 százalékkal csökkent a tavalyi első félévhez képest.

Édességek közül a legtöbb nézőt szeletes csokoládé, tejtermékeknél puding és tejalapú desszert, szeszes italoknál pedig sör tévéreklámjai érték el az idei első félévben. A sorrend megegyezik a tavaly január-júniusival.

Háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál a termékcsoport tévéreklámjainak összes GRP-jéből a legnagyobb rész fogkrémre és arckrémre jutott ez év első felében, megelőzve a női illatszert, mosogatószert, hajápolás termékcsaládot, testápolót és a többit.
(BrandTrend)