Kategória: Kutatás.

A magyar választópolgárok Németországra tekintenek elsőszámú szövetségesként, és a két ország közti minél szorosabb politikai és gazdasági együttműködést támogatják – derül ki a Nézőpont Intézet 2015. január 24-26. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A német kancellár és a magyar miniszterelnök között a mai nap esedékes találkozó apropóján készített legfrissebb közvélemény-kutatásban arra a kérdésre, hogy melyik ország hazánk legfontosabb szövetségese, az összes megkérdezett 32 százaléka Németországot említette. A második és harmadik helyen Oroszországot és az Egyesült Államokat említették 7, illetve 6 százalékban. A választ megfogalmazók többsége tehát Németországot tekinti Magyarország elsődleges szövetségesének. A német kancellár magyarországi látogatásáról is pozitív kontextusban beszélgettek az elmúlt hetekben a válaszadók. A témáról az összes megkérdezett közel harmada beszélt, 22 százalékban pozitív véleményt alkotva.

Kérem, mondja meg, hogy Ön szerint melyik ország Magyarország legfontosabb szövetségese?

Nezopont_Intezet_legfontosabb szovetseges

Az összes megkérdezett abszolút többsége (52 százaléka) a Magyarország és Németország közti politikai kapcsolatok további mélyítése mellett foglalt állást. A két ország közti gazdasági kapcsolatok mélyítését az összes megkérdezett hasonló arányban, 55 százalékban tartja fontos célnak.

Ön szerint Magyarország Politikai kapcsolatait a mostaninál szorosabbra kellene fűzni, vagy inkább lazítani kellene Németországgal? Kérem, mondja meg azt is, ha nem kell változtatni a jelenlegi helyzeten!

Nezopont_Intezet_viszony nemetorszaggal(BrandTrend)