Kategória: Kutatás.

A Nézőpont Intézet médiapolitikai elemzésében hat csatorna (TV2, RTL Klub, M1, Duna Televízió, HírTV, ATV) esti híradóit vizsgálta 2014 negyedik negyedévében. Elemzésük átfogó képet ad a tavalyi év legfontosabb tendenciáról is.

2014 utolsó három hónapjában 11 657 darab tudósítás hangzott el a vizsgált csatornák esti híradóiban. Októberben naponta átlagosan 130,1 beszámoló kapott helyet a hat műsorban, novemberben e mutató 128,9 darab volt, míg decemberben 121,1 darabra csökkent. A teljes évet tekintve nagyon hasonlóan alakult az elhangzó tudósítások száma a hírműsorokban, a legkevesebb hír a második negyedévben hangzott el, szám szerint 11 519, míg a legtöbb a harmadik negyedév során, összesen 11 973 darab.

A negyedik negyedév során a legtöbb tudósítás a TV2 műsorában jelent meg, összesen 2779 darab. Az RTL Klub híradójában 2434 darab hír kapott helyet, míg az M1 esetében ez az adat 1984 darab volt. Az ATV híradója 1581 eseményről közölt beszámolót, míg a HírTV 1465 darabról. Hasonlóan a korábbi negyedévekhez, a Duna Televízió műsorában jelent meg a legkevesebb tudósítás, 1414 darab.

A negyedik negyedév során összesen 4590 darab magyar vonatkozású politikai hír jelent meg, amely 39,4 százalékos aránynak felel meg. Október hónapban a politikai hírek aránya 43,2 százalék volt, amely mutató novemberben 39,3 százalékra, majd az év utolsó hónapja során 35,4 százalékra csökkent.

A magyar vonatkozású politikai hírek arányában jelentős eltérések mutatkoznak a vizsgált csatornák között. A közszolgálati és a hírcsatornák esetében meghaladta ezek aránya az 50 százalékot a negyedév során összesítve. A mutató az ATV műsorában volt a legmagasabb, 58 százalék, a Duna Televízió esetében 53 százalék, az M1 és a HírTV híradójában pedig 52,2 százalék. Ezzel szemben az év utolsó három hónapjában az RTL Klub adásában 27,5 százalék volt a politikai hírek aránya, míg a TV2 esetében 16,4 százalék.

Az egész évet tekintve az RTL Klub kivételével hasonló tendencia rajzolódott ki a vizsgált csatornák körében a magyar vonatkozású politikai hírek arányát tekintve. Az áprilisi parlamenti választásig a politikai hírek aránya minden csatornán folyamatosan magas volt, majd a választást követően mind a hat csatorna esetében csökkenni kezdett e mutató, a májusi EP-választás csak az M1 és az ATV esetében állította meg a csökkenő folyamatot. Az RTL Klub kivételével a nyári időszakban minden csatornán visszaestek a politikai hírek. A csatorna híradójának szerkesztése júniustól – a reklámadó bevezetését követően – nem követi a többi hírműsor trendvonalát, az addig jellemző együttmozgás megszakadt.

A negyedik negyedév során elhangzó politikai tudósítások legnagyobb része pártpolitikai jellegű volt, szemben a harmadik negyedévvel, amelyet a gazdaságpolitikai témák határoztak meg. Az év utolsó három hónapjában minden negyedik hír a pártok ügyeivel foglalkozott, ami 5 százalékpontos emelkedésnek felel meg. A gazdaságpolitikai tudósítások aránya 14,5 százalékos volt a negyedik negyedévben, amely több, mint 9 százalékpontos csökkenést jelent. A szakpolitikai tudósítások esetében is jelentős csökkenés mutatkozott, az összes politikai tudósítás 10,2 százaléka tartozott e témakörhöz; 13,7 százalékra emelkedett viszont a külpolitikai hírek aránya a negyedik negyedév során.

A legutóbbi híradóelemzés elérhetőitt.
(BrandTrend)