Kategória: Kutatás.

A pontos választ egyelőre senki sem tudja, a kérdés azonban sokakat foglalkoztat. Az Európai Parlament a TNS Opinion közvélemény-kutató intézettel együttműködve az uniós országok aktuális közvélemény-kutatásai alapján heti rendszerességgel közöl előrejelzéseket az EP-választások eredményeiről és a parlamenti helyek elosztásáról.

A közvélemény-kutatás nem méri a választásokon való részvételi hajlandóságot, hanem az uniós országokban a közvélemény éppen aktuális állását figyelembe véve körvonalazza a 2014. évi európai választások lehetséges kimenetelét. Az Európai Parlament összetétele a július 1–3-i alakuló ülést követően lesz hivatalos.

eu valasztas

Az európai parlamenti helyek eloszlásának előrejelzése a 28 tagállamban heti rendszerességű, európai és országos szintű felmérések nem teljes körű felhasználásán alapul. A pártok által megszerzendő képviselői helyek számát a nemzeti választási törvények alapján becsülik meg, figyelembe véve a választási formulát és rendszert, valamint a bejutási küszöböt.

Az előrejelzéseket a két vagy három legfrissebb közvélemény-kutatás eredményének átlagából számítják ki, amennyiben azok nem több, mint 14 napos eltéréssel készültek, és a felmérés időpontja is nyilvános. Abban az esetben, ha az átlag kiszámítása nem lehetséges, a legfrissebb rendelkezésre álló európai vagy országos közvélemény-kutatás eredményét veszik számításba.

A képviselői helyek eloszlására vonatkozó becslést az előző hét csütörtök közvélemény-kutatásainak alapján csütörtökönként közöljük.

Azok a pártok, amelyek valamely európai parlamenti frakció vagy a frakciónak megfelelő európai politikai párt tagjai, automatikusan abban a frakcióban szerepelnek a felmérésben.

Azon pártok jelöltjei, akik tagjai jelenleg független EP-képviselők, automatikusan a független képviselők kategóriájába kerülnek a felmérésben. Azok a pártok, amelyeknek hovatartozásáról nincs még döntés, automatikusan az „egyéb” kategóriába kerülnek. Az „egyéb” kategória egyenlő arányban oszlik meg az ülésterem jobb és bal oldala között, kivédve ezzel a pártok politikai irányvonalára vonatkozó bármilyen előzetes következtetéseket.

Forrás: az EP és a TNS Opinion közötti együttműködés
(BrandTrend)