Kategória: Kutatás.

A kutatás célja, hogy egy összehasonlítható mérőszámot állítson fel a kereskedelmi ingatlanok piacán aktuálisan uralkodó hangulatot tükrözve mind a befektetési, mind a bérbeadási oldal vonatkozásában. Ez a második alkalom, hogy az RICS a Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásai alapján Magyarország tekintetében is közzéteszi a negyedéves (2014. első negyed évre vonatkozó) adatait.

A felmérés eredményei alapján elmondható, hogy a pénzügyi válság által leginkább sújtott országokban – mint például Spanyolország, Portugália és Írország – mostanra mind a bérlői, mind a befektetői oldalon erős kereslet mutatkozik. Magyarországon 2011 óta először látjuk a bérlői kereslet erősödését az elmúlt negyedév alapján. Talán még fontosabb, hogy a következő 12 hónap tekintetében a Monitor a bérlők és befektetők részéről is növekvő aktivitást jelez előre.

A bérlői kereslet mostanra gyorsabb ütemben nő mint a kínálat, ez pedig közép távon az üresedési ráta csökkenését eredményezheti. A visszafogott kínálat ellenére azonban a bérleti díjak egyelőre változatlanok. A befektetői érdeklődés egyértelműen növekszik, különösen a kiskereskedelmi és az ipari szektorban, illetve a jelentős átalakítást, átpozícionálást igénylő nyomott áron hozzáférhető ingatlanok tekintetében.

Michael Smithing MRICS, a RICS Magyarország elnöke hozzátette: az RICS Kereskedelmi Ingatlan Monitor legfrissebb eredménye is azt tükrözi, hogy nő a bizalom a magyarországi ingatlanpiac tekintetében. Ez összhangban áll az elmúlt hónapok során a nemzetközi befektetők, illetve a helyi piaci szereplők részéről tapasztalt növekvő optimizmussal. Bár nem valószínű, hogy a következő 12 hónap során az ingatlan szektor aktivitása visszatérne a válság előtti időszakot jellemző virágzásba, a gazdasági növekedés stabilizálódásával együtt az üresedési ráta csökkenése viszont határozottan várható. A következő időszak ideálisnak mondható ingatlan vásárlására vagy bérlésére Magyarországon, mivel valószínűleg mind a bérleti díjak, mind az ingatlan árak emelkedni fognak a növekvő kereslet hatására.

Csoma András MRICS, az RICS Magyarország elnökségének tagja szerint a befektetési aktivitás élénkülésének nem csak a kedvező nemzetközi piaci hangulat adhat lendületet, de azok a piacon jelenleg zajló tárgyalások is, amelyekből várhatóan akár már rövid távon is újabb befektetési tranzakciók valósulhatnak meg. Miközben a felmérés eredménye alapján rövid távon nem számolhatunk a befektetési hozamszintek jelentős esésével, a fejlett piacokon és a szűkebb régióban bekövetkezett hozamcsökkenés miatt a befektetők egyre nehezebben találnak megfelelő befektetési célpontokat. Magyarország relatív vonzereje így egy olyan időszakban nő (a magyar hozamok nem csak a fejlett európai, de a régiós országok hozamait is jelentős mértékben meghaladják), amikor a nemzetközi viszonylatban befektetésre váró vagyontömeg újabb csúcsokat dönt. Mindeközben az ország makromutatói továbbra is stabil, enyhén javuló képet mutatnak, és a befektetőknek a választások miatti egyedi kockázati tényezővel sem kell már számolniuk. A fentiek alapján megalapozottnak tűnik az a várakozás, hogy a felmérés során is tapasztalt növekvő befektetői érdeklődés hosszabb távon nem csak a tranzakciós volumenekben, de az árak emelkedésében is érezteti majd hatását.

Csikós Sarolta MRICS, az RICS Magyarország elnökségének tagja örömmel üdvözölte, hogy új irodaház került átadásra 2014 első negyedévében, ami szintén bizakodásra adhat okot az ingatlan szektorban.  Összességében az irodapiacot jellemző kihasználatlansági mutató még nem csökkent, aminek fő oka, hogy a bérlők jelentős  része egyelőre csak újratárgyalja a bérleti feltételeit. A tapasztalatok szerint pedig az újratárgyalások sok esetben a bérelt terület csökkenését is eredményezték, mivel a cégek a bérelt terület hatékonyságára is komoly hangsúlyt fektetnek. Az új bérlői tranzakciók átlagos mérete még mindig 500 nm alatt van,  míg az előző évekhez hasonlóan ezek a bérlői mozgások két alpiacra koncentrálódnak.

Az RICS a Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor negyedéves eredményeit most először Bulgária, Csehország és Románia tekintetében is közzétette. Országonként és szektoronként eltérő mértékben, de mindenhol pozitív hangulatot mért a Monitor. Eredményei hasznos információval segítik az ingatlan piac szereplőit üzleti stratégiájuk tervezése során –  tette hozzá Hamish White MRICS, az RICS Magyarország Elnökségének nevében.
(BrandTrend)