Kategória: Kutatás.

2014 első negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 5 óra 11 percet töltött a tévékészülékek előtt, 7 perccel kevesebbet, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Egy főre jutó napi tévénézési idő (Forrás: Nielsen Közönségmérés)

egy fore juto napi tevenezesi ido

A gyerekek tévénézéssel töltött ideje 3 óra 32 percről 3 óra 25 percre csökkent, a 18-49 éves korcsoporté pedig 4 óra 21 perc volt, 10 perccel kevesebb, mint az előző évben. Az 50 évesek és idősebbek átlagosan 6 óra 47 percet töltöttek a televízió előtt, 4 perccel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

2014 első negyedévében az országos kereskedelmi csatornák együttes közönségaránya a teljes népesség körében 27,6% volt, 3,9 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző év ugyanezen időszakában. Az általános szórakoztató csatornák részesedése 19,8%, a közszolgálati csatornáké pedig 15,9% volt, ami 3,2 illetve 2,3 százalékpontos növekedést jelent 2013 ugyanezen időszakához viszonyítva. A filmcsatornák közönségaránya 9%, a gyerekcsatornáké 4,6%, a hírcsatornáké 4,2%, az ismeretterjesztő csatornáké 4,9%, a sportcsatornáké és a zenecsatornáké egyaránt 2,5%, az életmódcsatornáké pedig 2,2% volt 2014 első negyedévében, és mindezen csatorna-csoportok esetében kijelenthetjük, hogy szinte alig vagy egyáltalán nem történt változás a tavalyi év első negyedévéhez képest.

Csatornatípusok közönségaránya (Forrás: Nielsen Közönségmérés)

csatornatipusok kozonsegaranya

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedések az egyes műsortípusok esetében eltérően alakultak. A vizsgált időszakban a mozifilm műsoridőből való részesedése 10,1%-os volt, míg a műsorfogyasztásnak 14,6%-át tette ki. A műsorfogyasztás aránya magasabb volt a sugárzás arányánál a nem zenei szórakoztató, a hírek, aktuálpolitika, gazdaság, valamint az információs műsortípusok esetében is. Ellenkező irányú az eltérés a sportműsoroknál, valamint a zenével, művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos illetve a reklámokat, műsorajánlókat is tartalmazó egyéb műsortípus esetében.

Műsortípusok sugárzása és fogyasztása (Forrás: Nielsen Közönségmérés)

musortipusok sugarzasa es fogyasztasa

Az időeltolásos tévénézésre (time-shifted viewing, TSV) irányuló kutatás szerint a teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 1%-át, azaz átlagosan 3 percet fordított időben eltolt tartalom fogyasztására 2014 első negyedévében. A 4-17 éves és a 18-49 éves korosztályon belül egyaránt a tévézési idő 1,5%-át töltötték késleltetett tartalom fogyasztásával, míg az 50 év felettieknél ez az arány mindössze 0,5% volt.

FMCG top termékosztályok GRP alapján (Forrás: Nielsen Közönségmérés)

fmcg

A „napi fogyasztási cikkek” (FMCG termékek) hirdetési rangsorában az első helyre a „szeletes csokoládé” került, második a „puding, tejalapú desszert”, a harmadik helyen pedig a „fogkrémek” televíziós hirdetései állnak az első negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján. Az eredmény kapcsán fontos megemlíteni, hogy a korábbi toplistákban a „kereskedelem” mint szektor is az FMCG termékek között szerepelt. Az FMCG termékek körébe jelen kutatásban a babaápolás, az élelmiszer, az élvezeti cikk, a háztartási cikk és a szépségápolás szektorok tartoznak.
(BrandTrend)