Kategória: Kutatás.

A tavalyi mennyiségi visszaesés oka, hogy a családok ritkábban és alkalmanként kevesebb ásványvizet tettek bevásárlókosarukba. Ám ez a csökkenő tendencia csak a natúr ásványvizek esetében figyelhető meg, az ízesített termékek iránti kereslet évek óta folyamatosan nő, derül ki a GfK Háztartáspanel adataiból.

Míg a natúr ásványvizek vásárlói bázisa stabil – tízből kilenc magyar háztartás vásárolja éves szinten a kategóriát –, addig az ízesített ásványvizek 2013-ban jelentősen tudták bővíteni vásárlói körüket. A GfK adatai azt mutatják, hogy míg 2012-ben a háztartások harmada vett ízesített terméket, tavaly már több mint 40 százalékuk vásárolt az egyre szélesedő ízesített kínálatból.

mineral water

Az ízesített vizek kétszámjegyű volumennövekedéséhez nemcsak a kibővült vásárlói bázis járult hozzá, hanem az is, hogy a háztartások tavaly közel 20 százalékkal többet, átlagosan 4 liternyit vásároltak alkalmanként. A dinamikus fejlődés következtében az ízesített ásványvíz piaci részesedése jelentősen nőtt egy év alatt, de a teljes ásványvíz kategória mennyiségi forgalmának továbbra is csupán hat százalékát adja. Ugyanakkor a magasabb árszint miatt értékben közel 11 százalékos részesedéssel bír a szegmens.

Az egyes gyártók és kereskedelmi láncok újabb és újabb ízekkel próbálják a különlegesebb termékcsalád iránt fogékony fogyasztók számát növelni. A GfK adatai alapján a háromfős vagy nagyobb, gyermekes, valamint a fiatalabb háziasszony vezette háztartások vásárolják jellemzően e termékfajtát. A 30-39 éves háziasszony által vezetett háztartások adják az ízesített szegmens volumenének 27 százalékát, míg ugyanezek a háztartások a natúr szegmens mennyiségi értékesítésének csupán 18 százalékáért felelnek. A natúr vizek legfontosabb vásárlói továbbra is az idősebb, 60 év feletti háztartások.

A natúr és ízesített ásványvizeket fogyasztó háztartások által vásárolt volumen megoszlása a háziasszony életkora alapján, 2013 (az adatok százalékban kifejezve) Forrás: Háztartáspanel, GfK

A natur és izesített asvanyvizeket fogyaszto haztartasok altal vasarolt volumen megoszlasa

Az egyes csatornák ásványvízpiaci részesedését vizsgálva eltérő trend tapasztalható a natúr és az ízesített termékek piacán. A diszkontláncok által kivívott erős pozíció a natúr piacon 2013-ban jelentősen csökkent, és a hiper- valamint szupermarket csatorna szerepe nőtt meg 2012-höz képest. Az ízesített termékek estében a diszkont csatorna továbbra is tartja kiemelt szerepét, sőt a tavalyi évben erőteljesen növelte is a piaci részesedését. A háztartások az ízesített ásványvíz mennyiség közel 60 százalékát a diszkontláncoknál szerezték be. A csatorna értékbeli részesedése természetesen jóval alacsonyabb amiatt, hogy kedvezőbb árakon kínálja termékeit.

A háztartások által vásárolt natúr és ízesített ásványvíz mennyiségének megoszlása a kereskedelmi csatornák között, 2012-2013 (az adatok százalékban kifejezve) Forrás: Háztartáspanel, GfK

Natúr ásványvíz

2012

2013

Ízesített ásványvíz

2012

2013

Hipermarket 28 30 Hipermarket 21 20
Szupermarket 17 20 Szupermarket 16 11
Diszkont 30 25 Diszkont 47 58
Kisbolt 21 21 Kisbolt 12 8
Egyéb 3 4 Egyéb 4 4

(BrandTrend)