Kategória: Kutatás.

A KutatóCentrum és az Epson 2014 februárjában online felmérést készített több mint 100 kis- és középvállalkozás irodai beszerzésért felelős dolgozójával, hogy feltérképezze a szektorra jellemző nyomtatási szokásokat. A válaszadók többsége a kevesebb, mint 50 főt foglalkoztató vállalatokból került ki, amelyek többnyire 5 vagy annál kevesebb, saját irodai nyomtatót használnak; a nyomtatóeszközök leasingje és/vagy bérlése kevésbé elterjedt.

A vizsgált KKV-k 31 százaléka tintasugaras nyomtatót használ, míg a megkérdezettek közel kétharmada (62 százalékuk) lézernyomtatót alkalmaz. Ez az arány jól tükrözi, hogy a tradicionális szemlélet még mindig nagyobb szerepet játszik a nyomtatási technológia megválasztásában, ugyanakkor számottevő a tintasugaras eszközöket használó vállalkozások száma. A válaszadók legalább 35 százaléka bevallottan az eredetitől eltérő, alternatív kellékanyagokat vásárol költségeinek csökkentése érdekében, ami a szakszervizek visszajelzései alapján gyakran a készülékek meghibásodásához és a garancia elvesztéséhez vezet.

PrintOffice

„Az Epson külső tintatartályos készülékeivel megbízható és költséghatékony nyomtatási megoldást kínál, amellyel az árérzékeny kis- és középvállalkozások eredeti kellékanyagok használatával is jelentősen csökkenthetik lapköltségüket a lézernyomtatókhoz képest is” – mondta Fábián Miklós, az Epson magyarországi fióktelepének vezetője.

A megkérdezettek 46 százaléka több mint 100 oldalt nyomtat hetente, ugyanakkor az összes válaszadó többségének nincs szüksége a színes nyomatokra, azonban a felhasználók sok esetben csak kompromisszumok árán fogadják el a fekete-fehér nyomtatás lehetőségét a költséghatékonyság érdekében. Az Epson tintasugaras eszközeivel mindkét felhasználói csoport számára kínál megoldást és közelebb hozta a színes és a kedvezőbb árú fekete-fehér nyomtatás költségeit egymáshoz. Az Epson színes nyomtatóival az üzemeltetési költség kevesebb, mint 2 forint oldalanként, a gazdaságos monokróm készülékekkel pedig egy fekete-fehér oldal előállítása 0,7 forintba kerül, így a piaci átlagköltségekhez képest akár 90 százalékkal alacsonyabb lapköltségek érhetők el.

A válaszadók a jelenleg használt nyomtatóikkal a minőséget, a megbízhatóságot és a kezelhetőséget tekintve nagyrészt elégedettek, de a költséget jelentő tényezők, például az üzemeltetéshez vagy a kellékanyagokhoz kapcsolódó kiadások, valamint az energiafogyasztás terén nyitottak az új megoldásokra. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 46 százaléka nincs tisztában jelenlegi nyomtatási költségeivel, a fennmaradó 54 százalék megosztottsága pedig azt mutatja, hogy a KKV szegmens felhasználói bizonytalanok a kiadásaikat illetően, a válaszadók szerint elsősorban az új technológiákat alkalmazó, korszerű nyomtató használatával csökkenthetők a költségek.

A korábbi eljárásokkal a felhasználók nagyrészt csak a minőség rovására tudtak költséghatékonyan nyomtatni. Az Epson a Micro Piezo fejlesztésnek köszönhetően, eredeti kellékanyagok használata mellett, kompromisszumok nélkül kínál minőségi nyomtatást a gyári garancia megtartásával. Az Epson külső tintatartályos nyomtatóinak költséghatékony üzemeltetéséhez kimagasló tartósság, megbízhatóság és az átlag lézernyomtatókéhoz képest akár 95 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztás párosul.

„A KKV szektor nyomtatási szokásait megvizsgálva azt tapasztaltuk, hogy döntési folyamataikban kulcsfontosságú az alacsony nyomtatási költség, az egyszerű kezelhetőség és a megbízható működés. Általános jelenség a szektorban a fekete-fehér nyomtatás preferálása, valamint az a törekvés, hogy a nyomtatással járó költségeiket folyamatosan csökkentsék a vállalkozások” – foglalta össze a kutatási eredményeket Győrfi Anna, a KutatóCentrum senior kutatója.

A felmérés (Kutatás a KKV szektor nyomtatási szokásairól) kimutatta, hogy a költséghatékonyság fontos szempont a KKV szegmensben, ugyanakkor ez nem mehet a megbízhatóság, a garancia és a minőség rovására. Az Epson a kisirodai felhasználók igényeit figyelembe véve határozta meg új stratégiáját, hogy a korábban elterjedt lézernyomtatók helyett személyre szabott, innovatív tintasugaras eszközöket kínáljon, amelyek segítségével növelhető a kis- és középvállalatok gazdasági hatékonysága.
(BrandTrend)