Kategória: Kutatás.

A teljes értékesítési összforgalom 157 milliárd forintot tett ki. Az irodatechnikai szektor kivételével a növekedés mindegyik műszaki cikk szektorban tetten érhető, mindazonáltal a telekommunikációs szektor továbbra is a legnagyobb forgalmat generáló szegmens.

Forgalomváltozás – Tartós műszaki fogyasztási cikkek (Forrás: GfK TEMAX Hungary, GfK)

Forgalomvaltozas

2013 negyedik negyedéve a hazai szórakoztató elektronikai piacon pozitívan zárult: az értékesítési összforgalom a mért kategóriákban 31,2 százalékkal nőtt. A növekedés fő mozgatórugóját egyrészt az 40” feletti képernyőátmérő méretben jelentőset fejlődő LCD kijelzős lapos tévék, másrészt a korábbi évek forgalmának többszörösét hozó digitális beltéri egységek adták. A piacfejlődés hátterében az analóg földfelszíni televízió sugárzás 2013-ban történt leállítása állhatott, de a karácsony is szerepet játszott az eredmények alakulásában. A hagyományos audio és video termékcsoportok (otthoni audio és házimozi, DVD/BluRay lejátszó/felvevő, videokamera, hordozható MP3/MP4 lejátszók) hasonlóan a tavalyi évhez továbbra is visszaesést könyvelhettek el.

12,7 milliárdos bevételével a háztartási kisgép szektor figyelemreméltó 29,7 százalékos, növekedést ért el 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A nagy növekedés elsősorban a konyhai szegmensnek köszönhető: az év végi promóciók miatt jelentősen megnőtt a kapszulás kávéfőzők és az étel előkészítő kisgépek – tumixgépek, botmixerek, kézimixerek, konyhai robotgépek – forgalma. Néhány kisebb kategória – olajsütő, ételpároló, kenyérsütő – kivételével minden árucsoport kétszámjegyű növekedést produkált.

A szektor egy erős, 16,7 százalékos érték alapú növekedést mutatott 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A pozitív eredmény elérésében a legnagyobb szerepet a tabletek játszották, de erősödést mutatott a notebook-ok, billentyűzetek és e-könyv olvasók termékcsoportja is. A tabletek esetében továbbra is jellemző a kimagasló teljesítmény, amely a negyedik negyedévben még magasabb értéket mutatott, mint az év korábbi részében, a 2013. évi karácsony egyik slágerterméke ugyanis ez a termék volt. A tabletek magas eladási számait leginkább az olcsó, belépő szintű modellek generálják, amelyek egyre kedvezőbb árral csalogatják a vevőket. (A szektor növekedési rátájának számítása összehasonlítható bázison történt.)

Összességében a háztartási nagygép szektor 8,4 százalékos növekedést ért el a negyedik negyedévben az előző év utolsó negyedévéhez képest, ami azt jelenti, hogy nagyon jól zárult az év, és ez főleg a decembernek köszönhető. A húzókategóriák elsősorban a mikrohullámú sütők, mosogatógépek és a mosógépek voltak. Valamennyi mosógép alkategória nőtt: az elöltöltős, a felültöltős és a mosó-szárító modellek is. Mindezek ellenére a trendek azt mutatják, hogy az elöltöltős, magasabb kapacitású (6 kg+) és magasabb energiaosztályú modellek a legnépszerűbbek. A szárítógépek folytatták a szárnyalást, de mivel ez a legkisebb kategória, súlya alig befolyásolja a teljes szektor növekedését. A hűtők, sütők és a főzőlapok „csak” egyszámjegyű növekedést értek el, a fagyasztók stagnáltak, míg a páraelszívók kategóriája csökkent a negyedik negyedévben.

A telekommunikációs szektor – az elmúlt negyedévekhez hasonlóan – 2013 utolsó negyedévében is pozitív eredményt ért el, vagyis a teljes eladási érték 2 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezt az adatot torzítja a hagyományos (ún. feature) telefonok forgalmának visszaesése, amely erősen rontotta az összképet. A szektor gerincét már nem ezek a termékek adják, hanem az okostelefonok, amelyek egyre inkább részévé válnak mindennapi életünknek és amelyek eladása értékben számítva közel 20 százalékkal gyarapodott 2012. negyedik negyedévéhez képest.

A fotó szektor 1 százalékkal magasabb értékesítési forgalmat jelzett 2013. negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Elsősorban a digitális tükörreflexes készülékszegmens (D-SLR) hajtotta a növekedést, de a kompakt cserélhető objektíves fényképezők (MILC) is hozzájárultak ehhez, mivel ez utóbbi piac egyelőre gyerekcipőben jár. A fix lencsés kompakt gépek viszont leszálló pályára kerültek: alapvetően az év második fele volt gyengébb az előző évi bázisnál.

2013 negyedik negyedévében az irodatechnikai hardverek és kellékanyagok piaca kismértékű visszaesést mutatott: az értékesítési összforgalom 1,7 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Az egyes termékcsoportok vegyes teljesítményt nyújtottak, míg a multifunkciós berendezések és a tintasugaras berendezésekhez való tintapatronok csökkenést szenvedtek el, addig a nyomtatók és lézertonerek emelkedést tudtak elérni 2012-höz képest, az összkép azonban a csökkenés irányába mutat. (A szektor növekedési rátájának számítása összehasonlítható bázison történt.)

Az eredményeket összefoglalva Sztupár Andrea, a GfK Country Manager-e elmondta, hogy „a tartós fogyasztási cikkek piaca a gazdasági válság éveiben mért összforgalmat bár felülmúlta – mondhatjuk tehát, hogy a szektor kezd újra magára találni –, a 2008-as válság előtti bevételi szintet még nem érte el. A 2013. negyedik negyedév sikere a karácsonynak volt köszönhető, ami kiemelkedően magas forgalmi adatokat hozott, még a 2008-as évet is túlszárnyalta köszönhetően a IT termékek és a háztartási kisgépek iránti keresletnek.”

Összefoglaló táblázat (Forrás: GfK TEMAX Hungary)

osszefoglalo tablazat*IT és OE összehasonlítható éves bázison
(BrandTrend)