Kategória: Kutatás.

Akár évi több tízezer forintot is megtakaríthatunk, ha a megfelelő kártyát használjuk vásárláskor. Egyre népszerűbbek a pénzvisszatérítést és akár 10-15%-os kedvezményt is biztosító újgenerációs hitelkártyák az egyre költségesebb hagyományos bankkártyákhoz képest. Az okos fizetőeszközt legtöbbször szupermarketek és benzinkutak kasszáinál használjuk, de a beépített PayPass szolgáltatás miatt egyre többször vesszük elő újságosnál, gyorséttermekben és a sarki pékségben is – derül ki a legnagyobb hazai hitelkártya-kibocsátó, Cetelem forgalmi adataiból.

creditcard

Egyre ésszerűbben intézzük mindennapi vásárlásainkat: a kártyás fizetés aránya évről-évre nő a készpénzhasználattal szemben. A tavalyi év első hat hónapjában már minden negyedik forintot (24%) kártyás vásárlással költöttünk el. A családi költségvetésben minden fillér számít, ezért a plasztik típusát is körültekintőbben választjuk meg. Az MNB statisztikái szerint a hitelkártya-forgalom az utóbbi években folyamatosan, évente 18-20%-kal növekszik. Egyre népszerűbb tehát a hitelkártya mint okos fizetőeszköz, mely a hagyományos bankkártyához képest azonnali kedvezményeket és számos extra szolgáltatást nyújt. A Cetelem szakértői becslése szerint 2013-ban már összesen közel 300 milliárd forintot költöttünk el hitelkártyával.

A legtöbben (50%) klasszikus bevásárlásra használjuk hitelkártyánkat, míg minden hatodik tranzakció (15%) üzemanyagra megy – derül ki a Cetelem forgalmi adataiból. Ezek mellett hitelkártyával legtöbbször elektronikai eszközökre, ruhára, gyógyszerre, lakberendezésre, barkácsárura és mobilfeltöltésre költünk. A Cetelem összesítése szerint a tavalyi év első felében mintegy 7500 forintot hagytunk a kasszáknál egy-egy átlagos hitelkártyás vásárlás során.

A statisztikák szerint a hitelkártya mint fizetőeszköz használata a kedvezményeknek köszönhetően egyre inkább megszokott rutinná válik hazánkban is. A hitelkártyák elsősorban a vásárlások után járó vonzó pénzvisszatérítés, de az olyan extra szolgáltatások miatt is egyre népszerűbbek, mint a pontgyűjtés vagy az utasbiztosítás.

„A legújabb generációs hitelkártyával, a Cetelem Klubkártyával a kiemelt elfogadóhelyeken akár 10-15%-ot is spórolhatunk, minden más költés után pedig 1% visszatérítést kapunk. Ha 2013-ban Magyarországon minden hitelkártyás vásárlás során Cetelem Klubkártyát használtak volna, a pénzvisszatérítés segítségével összesen közel 3 milliárdos megtakarítás keletkezett volna. Érdemes tehát újgenerációs hitelkártyát használni, hiszen ha okosan választunk, évente több tízezer forint marad a pénztárcánkban” – mondta el Lukácsi Zoltán, a Cetelem Bank marketing igazgatója.

A hitelkártyapiacon 20%-os részesedéssel rendelkező, piacvezető Cetelem adataiból az is kiderül, hogy közel tíz százalékkal több nő (54%) használ hitelkártyát, mint férfi (46%). Ennek oka valószínűleg az, hogy a hétköznapi bevásárlást általában a feleségek és a családanyák intézik.

PayPass

A kasszáknál az újgenerációs hitelkártya által nyújtott kedvezmény mellett, a benne foglalt PayPass funkció gyorsaságát és kényelmét is előnyben részesítjük: egyre többen fizetünk érintés nélküli terminálon keresztül. A Cetelem statisztikái szerint a PayPass-os hitelkártyák érintés nélküli rapid szolgáltatásával átlagosan közel 4500 Ft értékű vásárlásokat bonyolítunk alkalmanként. A hitelkártyák PayPass-os használatának terjedéséhez hozzájárul, hogy már a hagyományosan készpénzes üzletekben, újságosoknál, pékségekben és gyorséttermekben is egyre inkább elérhető az érintés nélküli fizetési mód.

„Igazodva a változó fogyasztói trendekhez, a Cetelem elsőként vezette be az újgenerációs, PayPass hitelkártyákat Magyarországon. A pénzvisszatérítéses hitelkártyákkal párhuzamosan ugyanis az érintés nélküli fizetés is egyre népszerűbb, hiszen a PayPass forgalom és a tranzakciók összege is folyamatosan növekszik hazánkban. A Cetelem Klubkártya mindezt egyszerre nyújtja: hitelkártya, pénzvisszatérítés és PayPass egyben” – foglalta össze a piacvezető hazai hitelkártya-kibocsátó Cetelem Bank legújabb fejlesztésének hátterét Lukácsi Zoltán.
(BrandTrend)