Kategória: Kutatás.

Az emésztőrendszerrel kapcsolatos (gasztroenterológiai) recept nélkül kapható készítmények kiskereskedelmi forgalma 2012. november-2013. október között mintegy 12 milliárd forint, ami 5 százalékkal több, mint az előző tizenkét hónap során. A legnagyobb mértékű növekedést a görcsoldó, valamint a májra és epére használatos szerek érték el 23, illetve 10 százalékkal.  Többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat Kiskereskedelmi Indexe.

Decemberben különösen megnő a kereslet az egyik legnagyobb szegmens, az emésztést segítő szerek iránt. Éves forgalmukból tavaly is, tavalyelőtt is 10 százalékkal részesedett az év utolsó hónapja, érték szempontjából; ez több mint 350 millió forintot jelent, egyetlen hónap során.

“A recept nélküli gasztroenterológiai szerek főként patikai eladásából tizenkét hónap alatt 33 százalék jutott emésztést segítő termékekre a legutóbbi november-októberi időszak során, értéket tekintve” – tájékoztat Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója. “Második legnagyobb szegmens a hashajtóké, 19 százalékkal.”

Utánuk következnek a savlekötők 13 százalékkal, majd egyaránt 12 százalékos mutatóval a hasmenés elleni szerek és görcsoldók, végül a máj, illetve epe kezelését szolgáló készítmények 11 százalékkal.

Mennyiséget tekintve az emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, vékonybél, hasnyálmirigy, vastagbél, máj) kezelésére való vény nélkül kapható készítmények közül kiemelkednek az emésztést segítők évi 2,2 millió, és a hashajtók 2 millió eladott dobozzal.

Osztoics Bernadett rámutat, hogy kiemelkedően, 23 százalékkal nőtt a görcsoldók értékben mért forgalma, egyik tizenkét hónapos időszakról a másikra: “A görcsoldók piacának nagyarányú bővülését egyrészt az okozza, hogy a nagyobb hatáserősségű, úgynevezett ‘forte’ termékek forgalma emelkedett, amellett élénk kereslet mutatkozott a kínálatban megjelent nagyobb kiszerelések iránt”.

Az emésztőrendszerrel kapcsolatos vény nélkül kapható szerek – értékben mért – kiskereskedelmi forgalmából a főbb szegmensek piaci részesedése a legutóbbi időszakban. Százalékban. Forrás: Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat

Szegmens

2011. november-

2012. október

2012. november-

2013. október

Emésztést segítő

34

33

Hashajtó

19

19

Savlekötő

12

13

Hasmenés elleni szerek

14

12

Görcsoldó

10

12

Máj és epe

11

11

(BrandTrend)