Kategória: Kutatás.

A kutatás szerint a májusban megkérdezett 15 éves és idősebb korosztály túlnyomó többsége (65 százalék) autóban hallgatja a rádiót, több mint felük (57 százalék) otthon, a konyhában rádiózik. Az emberek majdnem felének (49 százalék) a nappalijában szól a rádió, de sokan bevásárlóközpontban (43 százalék), valamint iskolában illetve munkahelyen (31 százalék) hallgatják.

Igaz, az online rádióhallgatás még nem terjedt el igazán, ám a TNS-Hoffmann – Mediameter kutatása szerint a II. negyedévben több mint minden negyedik megkérdezett (28 százalék) valamilyen gyakorisággal interneten hallgatta kedvenc csatornáját. Mobiltelefonon pedig a megkérdezettek negyede hangolt egy-egy rádióműsorra.

radio

A kutatás kíváncsi volt arra is, hogy az emberek követik-e kedvenc rádiójuk Facebook oldalát. A 15 éves és annál idősebb emberek 13 százaléka tette csak ezt. Az ő körükben a legnépszerűbb rádiós közösségi oldalt a Class FM üzemelteti (33 százalék), majd sorban következik a Music FM (16 százalék), az MR2-Petőfi Rádió (11 százalék), majd a Juventus Rádió (2 százalék) Facebook oldala.

A kutatás arra is választ keresett, hogy az emberek életében milyen szerepet tölt be a rádiózás. Az eredmények szerint a 15 éves és idősebb rádiózó válaszadók számára fontos hírforrást jelent, emellett a rádió segít nekik abban, hogy jól teljen el a napjuk (73-73 százalékos átlagos egyetértés).

Az eredményekből az is kiderül, hogy a rádióadók, illetve a rádiózás fontossága a kisebb településeken magasabb: miközben Budapesten 69 százalékos szinten értenek egyet a rádiózók azzal, hogy a rádió fontos hírforrás, addig ugyanez az adat a falvakban és a kisebb városokban 74 százalék. Hasonlóképpen a falvakban (76 százalék) és a kisebb városokban élők (74 százalék) inkább érzik azt, hogy a rádiózás segít abban, hogy jobban teljen a napjuk, mint a fővárosban lakó rádióhallgatók (67 százalék). A falvakban (61 százalék) és a kisebb városokban lakók (56 százalék) sokkal inkább egyetértettek azzal az állítással is, hogy a rádió olyan számukra, mintha a barátjuk lenne, mint ahogyan ez a budapestiek körében volt tapasztalható (49 százalék).

(BrandTrend)