Kategória: Kutatás.

Évről évre nő Magyarországon a 18-49 évesek körében az internethasználattal töltött idő és egyre inkább a mobil eszközökre tevődik át a világhálón történő kommunikáció – ez derül ki a GfK Hungária Digital Connected Consumer felmérésének legfrissebb eredményeiből. Míg 2011-ben összesen 201, 2012-ben pedig 207 percet töltött az interneten egy átlagos nethasználó fiatal felnőtt, addig 2013 első negyedévében ez az érték már 209 perc, azaz közel három és fél óra.

internet_ido_gfk

Forrás: Digital Connected Consumer 2013, GfK Hungária

Az asztali PC-k folyamatosan csökkenő szerepét e téren jól látható módon a mobil eszközök, így notebookok, mobiltelefonok és legújabban táblagépek veszik át. Az okostelefonok térhódításával ugrásszerűen – a 2011-ben mért 3 százalékról 2013-ban már 23 percre – nőtt az interneten telefonon keresztül eltöltött idő. A különböző hordozható számítógépek a legfrissebb adatok szerint a világhálón eltöltött összes időből 76 perccel részesül szemben a 2012. évi 71,és a 2011. évi mindössze 47 perccel.

„Mobiltelefonon internetezéskor tízből négyen ha csak lehet, előnyben részesítik a wifi kapcsolatot, további 21 százalékuk pedig túlnyomórészt wifin keresztül csatlakozik a netre” – mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. „Ezzel szemben a mindig, illetve túlnyomórészt mobilhálózaton keresztül netezők aránya 2013-ban az előző évhez képest állandó súlyt, 28 százalékot képvisel” – tette hozzá a szakember.

Az adatok alapján a mobilinternetet használók jellemzően a más egyéb módon nehezen hasznosítható időt töltik ki mobileszközön való böngészéssel. Tízből hat válaszadó nyilatkozott úgy, hogy utazáskor, illetve várakozással töltött idejében használ mobileszközt. A megkérdezettek 57 százaléka akkor folyamodik a mobiltelefonja, vagy más mobileszköze használatához, ha nem akarja bekapcsolni a számítógépét, tízből négyen pedig akkor, ha sürgősen van szükségük valamilyen információra. Ágyban fekve reggel és esti lefekvéskor az internetezők 44 százaléka böngész a neten ilyen készülékeken keresztül, 35 százalék az iskolában vagy munkahelyén tesz így. Érdekes, hogy a válaszadók 28 százaléka tévénézés közben, 23 százalék pedig otthoni tevékenységeinek végzése (főzés, pihenés) közepette netezik vezeték nélküli készülékén.

A mobileszközökön végzett tevékenységek sorában kiemelkedő szerepe van a térképalkalmazások használatának: minden harmadik nethasználó szokott ilyet betölteni. Jellemző a közösségi oldalak látogatása, fórumokra való visszajelzés, a mobiltelefonálást részben költséghatékonyan kiváltó chatelés, de az online telefonálók arányában is ugrásszerű növekedés következett be a 2012. évi 9 százalékról idén 23 százalékra.
(BrandTrend)