Kategória: Kutatás.

A mobil adatforgalom drasztikus növekedését részben a mobilinternet-kapcsolattal rendelkező eszközök ugrásszerű terjedése okozza – ezek száma az előrejelzések szerint 2016-ra meghaladja majd a Föld lakosságának létszámát (2016-ra a világ népessége a becslések szerint 7,3 milliárd lesz – forrás: ENSZ).

A Cisco számításai szerint a 2011–2016 közötti időszakban a globális mobil adatforgalom a globális vezetékes adatforgalom háromszorosára nő.

Az exabájt az információ vagy a számítógépes adattárolás mértékegysége; egy exabájt egy kvintillió bájtnak felel meg.

E hatalmas forgalomnövekedés a vizsgált időszakban 78%-os átlagos éves növekedési rátának felel meg. A mobilinternetes forgalom 2015 és 2016 közötti növekménye önmagában háromszorosa lesz a teljes 2012-es mobilinternetes adatforgalomnak.

A növekedés főbb okai a következők:

1. Az elérhető tartalom bővülése: Mivel a fogyasztóknak egyre inkább igény szerinti tartalmakra van szükségük, a cloud-alapú forgalom 2011 és 2016 között a huszonnyolcszorosára bővül, ami 95%-os átlagos éves növekedési rátának (CAGR) felel meg.

2. A mobilkapcsolatok számának növekedése: 2016-ra több mint tízmilliárd internetkapcsolattal rendelkező mobil eszköz lesz, ideértve a gép-gép (M2M) kapcsolatot is. Ez a szám meghaladja a világ akkorra várható 7,3 milliárdos népességét. Az M2M egyik alkalmazási lehetősége például a digitális hirdetőtáblák frissítése vezeték nélküli hálózaton keresztül: a napszaktól vagy naptól függően más és más üzenetek jeleníthetők meg, illetve gyorsan módosíthatók az üzenetek – például a benzinár változása esetén.

3. Az eszközök nagyobb számítási teljesítménye: a mobileszközök egyre nagyobb teljesítményre képesek, ezáltal egyre nagyobb adatforgalmat tudnak feldolgozni és létrehozni. A táblagépek adatforgalma például 2011 és 2016 között várhatóan a hatvankétszeresére nő, ami az előrejelzésben vizsgált összes eszközkategóriát tekintve a legmagasabb érték. 2016-ban a táblagépek által generált adatforgalom (havi 1 exabájt) négyszerese lesz a világ 2010-es teljes havi mobil adatforgalmának (237 petabájt).

4. Gyorsabb mobilhálózatok: a mobilhálózatok adatátviteli sebessége kulcsszerepet játszik a forgalom növekedésében. A Cisco előrejelzése szerint a mobilhálózatok (2G, 3G és 4G) sebessége 2011 és 2016 között a kilencszeresére nő.

5. Nagyobb mobil videoforgalom: A mobilvideo-tartalmak 2016-ra a teljes mobil adatforgalom 71%-át teszik majd ki.

A Cisco előrejelzése szerint 2016-ra az okostelefonok és a táblagépek 71%-a (1,6 milliárd eszköz) képes lesz IPv6–alapú mobilhálózatokhoz csatlakozni. Tágabban értelmezve az eszközök körét, 2016-ra a világ több mint 4 milliárd mobilkészülékének 39 százaléka lehet IPv6-kompatibilis.

A mobil eszközök/kapcsolatok hatása

– A forgalomnövekedés elsődleges oka a mobil hálózatokat használó vezeték nélküli eszközök számának emelkedése. 2016-ra a mobil adatforgalmazásra alkalmas kézi vagy személyi eszközök száma meghaladja a nyolcmilliárdot, továbbá közel kétmilliárd olyan gép-gép típusú kapcsolattal is számolni kell, mint például a gépkocsik GPS rendszerei, a szállítási és gyártási szektorokban alkalmazott eszközkövető rendszerek és azok az orvosi alkalmazások, amelyek gyorsabb hozzáférést biztosítanak a betegkartonokhoz.

– 2016-ra az okostelefonok, noteszgépek és egyéb hordozható eszközök adják majd a világ teljes mobil adatforgalmának körülbelül 90 százalékát.

– Az M2M-forgalom és a lakossági szélessávú mobil átjárók a 2016-os globális mobil adatforgalom 5-5 százalékát fogják kitenni.

Az adatforgalom mobil hálózatokról vezetékes hálózatokra való átterhelésének hatása

– A mobilinternet iránti növekvő igény miatt az internetszolgáltatók mindinkább arra törekszenek, hogy átterheljék az adatforgalmat a vezetékes vagy WiFi–hálózatokra.

– 2011-ben az átterhelés a teljes mobil adatforgalom 11 százalékát (72 petabájt/hó) tette ki. 2016-ra ez az arány eléri a teljes mobil adatforgalom 22 százalékát, azaz a havi 3,1 exabájtot.

– Átterhelés nélkül 2011-2016 között a világ mobil adatforgalmának átlagos növekedési üteme (CAGR) 78 százalék helyett 84 százalék lenne.

A legfontosabb regionális növekedési előrejelzések

A Cisco frissített előrejelzése szerint a legnagyobb mértékű növekedésre az alábbi régiókban kerül sor:.
Közel-Keleten és Afrikában 104 százalékos átlagos éves növekedési ráta várható (CAGR), azaz 5 év alatt harminchatszoros növekedésre számítanak. A további sorrend: Ázsiában és a csendes-óceáni térségben: huszonegyszeres növekedés; Közép- és Kelet-Európában huszonegyszeres növekedés; Latin-Amerikában tizennyolcszoros növekedés; Észak-Amerikában tizenhétszeres növekedés; Nyugat-Európában tizennégyszeres növekedés.

Közép- és kelet-európai regionális trendek:

– 2011 és 2016 között Közép- és Kelet-Európában a mobil adatforgalom kétszer olyan gyorsan bővül majd, mint a vezetékes.

– 2016-ra a mobil adatforgalom a 2005-ös teljes közép- és kelet-európai internetes forgalom tizenegyszeresét teszi ki.

– 2011–2016 között Közép- és Kelet-Európában a mobil videoforgalom a jelenlegi harminckétszeresére nő, ami 101%-os átlagos éves növekedési rátának felel meg.

– 2016-ban a videoforgalom a régió teljes mobil adatforgalmának 67%-át teszi ki, szemben a 2011. év végi 45%-kal.

– 2016-ban a felhőalapú alkalmazások a teljes mobil adatforgalom 69%-át teszik ki, szemben a 2011. év végi 36%-kal.

A gyorsabb globális mobilhálózatok hatása

Az elmúlt év során a mobilhálózatok átlagos átviteli sebessége megkétszereződött, és az előrejelzések szerint 2016-ig megkilencszereződik. A mobilhálózatok átviteli sebessége kulcsfontosságú tényező a mobil adatforgalom növekedése és kezelése szempontjából.

mobil_sebesseg_cisco
Forrás: az adatok a Cisco VNI program részét képező Cisco Global Internet Speed Test (GIST) és más független sebességtesztek eredményein alapulnak. A Cisco GIST alkalmazást világszerte több mint 900 ezer felhasználó használja. Az előrejelzések csak a mobiltelefonos hálózati sebességekre vonatkoznak, és korábbi mobilhálózati sebességadatok extrapolálásán alapulnak.
(BrandTrend)