Kategória: Kutatás.

Körülbelül minden második válaszadó véli úgy, a világ más országai pozitívan tekintenek az Egyesült Államokra.

A Gallup World Affairs felmérése keretében kérdezte meg az amerikai felnőtt lakosságot arról, mint gondolnak az Egyesült Államok nemzetközi helyzetéről.

A kutatás szerint csak a válaszadók 36 százaléka elégedett hazája nemzetközi pozíciójával, míg 64 százalékuk elégedetlen vele.

A negatív percepció egy több éves trendet követ: 2000 és 2003 között még a többség elégedettségének adott hangot, ám 2004-ben – egy évvel az iraki háború megkezdését követően – az elégedetlenek aránya elkezdte meghaladni az elégedettekét. 2005 és 2008 között az elégedetlenek aránya 51-ről 68 százalékra nőtt, míg a másik oldalé 48-ról 30 százalékra csökkent. A különbség az elmúlt években csak kis mértékben mérséklődött.

Bár országuk nemzetközi társadalmi, gazdasági pozícióját negatívan észlelik, a számbeli többség mégis úgy véli, más országok kedvezően tekintenek az Egyesült Államokra. A megkérdezettek 53 százaléka szerint a "külföld" pozitívan tekint hazájára, 46 százalék szerint viszont kedvezőtlenül ítéli meg.

Barack Obama reputációját illetően is csökken a pozitívan gondolkodók aránya, igaz az elnök még mindig jobban teljesít, mint elődjei. Jelenleg a válaszadók 51 százaléka véli úgy, a nemzetközi vezetők tisztelik Obamát, míg elnöksége kezdetén ez az arány még 67 százalék volt. George W. Bush esetében elnöksége végén a megkérdezettek 24, Bill Clinton esetében 44 százaléka vélte úgy, hogy az elnök nemzetközi tiszteletnek örvend.

A Gallup szerint a fenti negatív percepciók elsősorban a republikánus szavazók elégedetlenségének köszönhetőek. Körükben ugyanis 19 százalék az ország nemzetközi pozíciójával elégedettek aránya, míg a demokrata szavazók körében ez az érték 57 százalék. Hasonlóképp a demokraták lényegesen nagyobb arányban hiszik, hogy a világ kedvezően ítéli meg hazájukat és tiszteli elnöküket, mint a republikánusok. George W. Bush elnöksége alatt természetesen ezek az arányok fordítottak voltak: akkor a republikánusok voltak az elégedettebbek és a demokraták az elégedetlenebbek.
(ELTE TÁTK, BrandTrend)