Kategória: Kutatás.
Ezt a tényezőt nálunk 47 százalék említette a Nielsen globális, 55 országban, köztük Magyarországon, végzett felmérése során, idén az első félévben. Második leggyakrabban említett tényező maga a fogyasztói ár, (43 százalékos említéssel). Harmadik, hogy valaki ismeri a terméket vagy már használta is (28 %). Utána következik: bízik a márkában (22%); promóció vagy árengedmény (20%). 
További sorrend: "kapható az üzletben, ahol rendszeresen vásárolok" valamint családtag vagy barát ajánlása (17-17%); a termék többféle változata közül lehet választani (13%); más árucikkekkel együtt promóciózzák (11%).
Tíz százaléknál kevesebben említették, sorrendben: kényelmesen használható a termék; "hallottam vagy olvastam a termék használatáról"; szakértő ajánlotta; új és korszerű fejlesztés eredménye; itt a szezonja; előnyös szolgáltatás jár hozzá. (Egy megkérdezett több tényezőt is megnevezhetett).
Ha összehasonlítjuk, hogy melyik tényező, mekkora mértékben befolyásolja a magyarok élelmiszervásárlási döntéseit, 28 európai ország átlagával, akkor figyelemre méltó különbségek tárulnak fel. Ugyanis kontinensünkön legtöbben a fogyasztói ár befolyását említették (41%). S csak utána következik a kedvező ár/érték arány (39%). Európában harmadik, hogy egy árucikk kapható az üzletben, ahol a válaszadó rendszeresen vásárol (28%). Negyedik pedig a márka iránti bizalom (27%). 
Európa többi országában átlagosan a kényelmes felhasználás jóval fontosabb tényező, mint nálunk, ahogyan a szezonalitás és a termékkel járó előnyös szolgáltatás is. 
(BrandTrend)